Fikret Abdić uskoro na slobodi?

Fikret Abdić u Hrvatskoj izdržava zatvorsku kaznu od petnaest godina po presudi za ratne zločine počinjene u zapadnoj Bosni i Hercegovini.
0 komentar(a)
Fikret Abdić, Foto: Marin ANIČIĆ
Fikret Abdić, Foto: Marin ANIČIĆ
Ažurirano: 24.09.2011. 11:02h

Zahtjev porodice Fikreta Abdića da se Abdić uslovno pusti iz zatvora u Puli će u ponedjeljak razmotriti komisija za uslovno otpuštanje, saznaje se danas od Elvire Abdić-Jelenović , kćeri Fikreta Abdića. Abdić u Hrvatskoj izdržava zatvorsku kaznu od petnaest godina po presudi za ratne zločine počinjene u zapadnoj Bosni i Hercegovini.

Elvira Abdić-Jelenović, inače zastupnica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, je rekla da su uslovno otpuštanje zatražili Abdićeva supruga i njihovo četvero djece, dodajući da tu nije riječ o pomilovanju. Zhtjev je hrvatskom pravosuđu predat u julu ove godine pošto je Abdić izdržao dvije trećine kazne, što je jedan od glavnih uslova za za uslovno otpuštanje.

U obrazloženju zahtjeva naveli su da će uskoro napuniti 72 godine, da ima zdravstvenih tegoba, prije svega s nogom, da je njegovo vladanje u toku izdržavanja kazne bilo uzorno, kaže Abdić-Jelenović. Napominje takođe da je njen otac sam došao u policiju, tj. da nikad nije bio u bijegu i da se dosad nije koristio nikakvim privilegijama koje se stiču nakon polovine izdržane kazne (vikendi, godišnji odmori, poluotvoreni i otvoreni zatvor i sl.).

U Upravi za zatvorski sistem Ministarstva pravosuđa RH nisu mogli potvrditi informaciju o zasijedanju komisije jer je, kako se navodi u pisanom odgovoru, po Zakonu o izvršavanju kazne zatvora i Zakonu o pravu na pristup informacijama, riječ o profesionalnoj i službenoj tajni.

Karlovački Županijski sud Abdića je u julu 2002. proglasio krivim za ratni zločin i osudio ga na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni je sud presudu smanjio na 15 godina.

Abdić je osuđen, kako piše u presudi, jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni komandant tzv. narodne odbrane organizovao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostavljanja te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet hiljada ljudi.

Bonus video: