U Srbiji uhapšeno osam osoba osumnjičenih za prodaju oružja Južnom Sudanu

Kako bi prikrili pravu funkciju i namjenu uređaja, rastavili su uređaj na više djelova, u namjeri da ih u više navrata izvezu
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 16:12h

Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, u saradnji sa Bezbjednosno informativnom agencijom i policijskim upravama Beograda, Zrenjanina i Pančeva, uhapsili su osam osoba zbog sumnje da su prekršili Rezolucije UN 1556 i 1591, kojima se zabranjuje isporuka oružja i vojne opreme Južnom Sudanu, saopšteno je iz MUP Srbije.

Uhapšeni su Đorđe T. (57) iz Beograda, vlasnik firme "Mikro", Miodrag Ć. (60) iz Beograda, bivši načelnik Vojno-tehničkog instituta, Momir G. (65) i Milan G. (69), penzionisani inženjeri VTI, Duško K. (61) iz Pančeva, direktor firme "HIPEL TEK", Đuro K. (52), suvlasnik preduzeća "MTL SISTEM" iz Zrenjanina i državljani Slovenije Franc K. (65) i Miroslav N.(51).

Osumnjičeni Đorđe T, direktor privrednog društva registrovanog za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom, kako tvrdi policija, angažovao je Miodraga Ć, Momira G. i Milana G. da izrade soficistirani sistem za upravljanje vatrom minobacačkih baterija, sastavljen od hardverske i softverske komponente.

Kako bi prikrili pravu funkciju i namkenu uređaja, rastavili su uređaj na više djelova, u namjeri da ih u više navrata izvezu u Južni Sudan, objašnjava policija.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Bonus video: