Srbi pojačali blokade, Beograd čeka odgovor Brisela

Ako situacija na prelazima potraje, to će, rekao je potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, Beograd bi mogao da uzvrati recipročnim mjerama na prelazima
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2011. 14:48h

Svi putevi na sejveru Kosova su blokirani pojačanim barikadama, promet robe i ljudi je otežan, a Srbi istrajavaju u građanskoj neposlušnosti i mirnim protestima protiv akcija Prištine.

Beograd je uputio inicijativu za rješavanje problema na prelazima Jarinje i Brnjak, i sada je, prema riječima šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića, Brisel na potezu.

Predlog Beograda ni u jednom elementu ne sadrži prisustvo kosovskih carinika i policije

Stefanović je u izjavi izvještacima sa sjevera Kosova izjavio Beograd čeka odgovor Brisela i da sadašnja zapaljiva situacija na sjeveru svakako nije povoljna atmosfera za nastavak dijaloga.

“Predlog Beograda ni u jednom elementu ne sadrži prisustvo kosovskih carinika i policije”, dodao je Stefanović.Posvećeni dijalogu

On je podsjetio da nikada nije ni bilo kosovskih carinka na Jarinju i Brnjaku, niti je kosovska carina tamo funkcionisala.

“Mi smo posvećeni dijalogu jer je to jedini način da riješimo probleme, jedini način da se dogovorimo “, kazao je Stefanović i dodao da se sada čeka pozitivan odgovor iz Brisela na "našu inicijativu i mogućnost da najzad riješimo pitanje Jarinja i Brnjaka na obostrano prihvatljiv način".

Stefanović je pozitivno ocijenio što je dogovor iz Brisela o izgledu pečata sada omogućio promet robe iz Srbije:

"To je pozitivan trend i omogućuje puno snabdijevanje kako naši građani južno od Ibra ne bi trpjeli štetu".

Autobusi već treći dan ne saobraćaju

Juče su prvi kamioni sa robom iz Srbije ušli na Kosovo nakon embarga koji je početkom jula uvela Priština.

Kad je riječ o putničkom saobraćaju, autobusi koji su polazili sa sjevera pokrajine prema centralnoj Srbiji već treći dan ne saobraćaju.

Autobusi koji su polazili sa sjevera pokrajine prema centralnoj Srbiji već treći dan ne saobraćaju

Razlog je blokada administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, a putnike sa sjevera Kosova prema gradovima u unutrašnjosti Srbije prevoze jedino kombi prevoznici i to preko nekoliko alternativnih putnih pravaca.

Autobusi tim sporednim putevima, koji su uglavnom makadamski, ne saobraćaju.

Srbija ima plan

Ako situacija na prelazima potraje, to će, rekao je potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, Beograd bi mogao da uzvrati recipročnim mjerama na prelazima koje Albanci najviše koriste.

Dačić je takođe rekao da u slučaju da se situacija na Kosovu i Metohiji pogorša - Srbija ima plan, ali on ne podrazumijeva angažovanje vojske i policije.

I dok predstavnici države Srbije pozivaju na mir i uzdržanost na sjeveru Kosova, Priština uspostavljanje carinske kontrole na prelazima 1 i 31 predstavlja kao veliki uspjeh sopstvene politike, a Srbi su danas dodatno ojačali barikade na Brnjaku, a sinoć i na govoto svim lokacijama na sjeveru KiM.

Srbi dopremili dodatne količine zemlje

Ispred administrativnog prelaza Brnjak danas oko podne Srbi su ojačali barikade istovarivši dodatne količine zemlje, na barikadi su razvukli srpsku trobojku, a njihova vozila parkirana su ispred ovog prelaza koji je kamionima blokiran i sa druge strane iz pravca Ribarića.

Njemačka vojska Bundesver poslala je na Kosovo dva inženjerijska tenka tipa Daks, koji bi trebalo da se koriste „na demonstracijama i za uklanjanje barikada“.

Prelaz Brnjak je u međuvremenu postao heliodrom KFOR-a, a na prelazu se i danas nalaze Euleksovi policajci i carinici, kao i njihove kosovske kolege koje nemaju operativnu funkciju.

Prištinska štampa danas prenosi da su navodno strane diplomate predočile vlastima u Beogradu da će svaka nasilna reakcija Srba na severu ozbiljno narušiti poziciju Srbije.

Galerija

Bonus video: