MIRNA NOĆ

Blokirani svi važni putni pravci na sjeveru Kosova

Noć je protekla mirno ako se izuzme manji incident kada je grupa Albanaca zasula Srbe kamenicama na glavnom mostu na Ibru
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2011. 07:06h

Noć je na sjeveru Kosova protekla mirno, a svi važni putni pravci i dalje su blokirani.

Na svim putnim pravcima koji sa sjevera Kosova vode ka centralnoj Srbiji, lokalni Srbi su postavili barikade i ne dozvoljavaju pripadnicima Euleksa, Kfora i albanskim policajacima i carinicima da se njima kreću.

Barikade su postavljene prije dvije večeri, a tokom petka na više mjesta su ojačavane šljunkom koji je istovarivan na kolovozima.

Noć je protekla mirno i ako se izuzme manji incident koji se dogodio u petak veče u 21.15 kada je grupa Albanaca zasula Srbe kamenicama na glavnom mostu na Ibru dok su ojačavali barikade, drugih incidenata nije bilo.

Najviše građana jutro je dočekalo na barikadama u blizini prelaza Brnjak i Jarinje, u mjestima Zupče i Rudate koji se graniče sa teritorijom gdje žive Albanci.

Oni su motrili i na mostove preko Ibra i sve druge puteve kojima bi moglo da se dođe do krajnjeg sjevera Kosova.

U Kosovskoj Mitrovici pijačni dan ali se očekuje mala ponuda namirnica zato što one uglavnom stižu iz centralne Srbije

Na sjeveru Kosova su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregaovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović koji sa načelnikom Okruga i predsjednicima četiri opštine na sjeveru traže najbolje rješenje za prevazilaženje nastalog stanja i normalizaciju snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama i gorivom.

Srbima sa sjevera Kosova podršku su dali i opozicioni poslanici u Skupštini Srbije i članovi brojnih udruženja koji su u petak na Kosovo ušli alternativnim putnim pravcima.

Danas je u Kosovskoj Mitrovici pijačni dan ali se očekuje mala ponuda namirnica zato što one uglavnom stižu iz centralne Srbije i iz srpskih sela u opštini Vučitrn, a sada su ti putevi blokirani.

Galerija