Radikali ušli na Kosovo, Srbi zatrpavaju granicu šljunkom

Iako su vraćeni s prelaza Jarinje i Brnjak, srpski su Radikali ušli na teritoriju Kosova "alternativnim putevima".
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2011. 15:20h

Oko 14 sati Srbi su s 10 kamiona šljunka blokirali prelaz Jarinje s kosovske strane. Dodatno su pojačali i barikade kod prelaza Brnjak gdje je na putu gomila zemlje visoka 5 metara.

Oko 13.00 sati na graničnom prelazu Jarinje buknuo je manji požar.Za sada je još nepoznato šta ili ko je prouzrokovalo ovaj požar koji je izbio između bodljikave žice i barikade i pripadnika KFOR-a koji nije reagoavo i nije gasio nisko rastinje koje je zahvatio plamen.

Pristalice Srpske radikalne stranke stigli su do granice, ali ih KFOR nije pustio na teritoriju Kosova. Radikali su, javljaju srpski meidji, skinuli natpise koje su sinoć postavili vojnici - "Stop ili ćemo pucati!".

Kosovski carinici i policajci, zajedno sa pripadnicima pravosudne misije UN-a (Eulex), raspoređeni su jutros na graničnim prelazima na sjeveru Kosova, izjavio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi što je potvrdio i portparol Euleksa Nikolas Hoton. On je izjavio je da je ta misija EU preuzela nadležnosti na administrativnim prelazima na sjeveru Kosova.

Euleks stigao na prelaz Jarinje, Srbi proveli noć na barikadama >>>

Redžepi je kazao da je operacija izvedena nešto prije osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno s pripadnicima Eulexa, na granične prelaze Jarinje i Brnjak helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića. Eulex će, naveo je Redžepi, obavljati operativni dio poslova na prelazima dok prisustvo kosovskih i srpskih službenika za sada ima samo simboličnu ulogu. Po njegovim riječima, raspoređivanje je proteklo bez problema.

Srbi iz opštine Leposavić okupili su se u velikom broju između sedam i osam sati ujutro na graničnom prelazu Jarinje, zastavši ispred bodljikave žice koju su pripadnici KFOR-a u četvrtak veče postavili zatvorivši tako taj granični prelaz. Više stotina Srba stiglo je svojim i organizovanim prevozom.

Na oba graničnih prelaza dio lokalnih Srba proveo je noć na barikadama, izražavajući miran protest protiv najavljenog uspostavljanja kosovske carine i policije na prelazima na granici sa Srbijom.

Prištinski mediji javljaju da su se Srbi sa sjevera Mitrovice u jutarnjim satima počeli okupljati u blizini mosta na rijeci Ibar koja dijeli Mitrovicu na južni, albanski i sjeverni, srpski dio grada. Kako se navodi, nekoliko stotina Srba počelo je protestovati protiv uspostavljanja kosovske vlasti na sjeveru Kosova.

Predsjednik paralelne opštine na sjeveru Mitrovice Krstimir Pantić, izjavio je da Srbi protestvuju i poručuju Albancima i međunarodnoj zajednici da ne žele integraciju u, kako je rekao, takozvane institucije Kosova.

U međuvremenu albanski mediji u Prištini su javili da helikopteri nadlijeću Mitrovicu i dodaju da je situacija napeta, ali bez većih incidenata.

Glavni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen posjetio je jučeKosovo i najavio da će snage KFOR-a intervenisati ako to bude potrebno i da će očuvati red i mir na Kosovu.

Na granicu s Kosovom stiglo je tridesetak pripadnika Srpske radikalne stranke i to prema uzavreloj Kosovskoj Mitrovici.

Prema Kosovskoj Mitrovici krenuli su jutros i pripadnici desničarskog pokreta "Obraz" i njihov vođa Mladen Obradović, ali se nijesu ukrcali u autobus u kome su bili radikali, već su se pridružili koloni vozila koja je krenula ka Kosovu.

Vođa desničarskog pokreta „Obraz“ Mladen Obradović izjavio je Srni da je njih srpska policija spriječila u namjeri da se danas pridruže svom narodu na Kosovu.

"Jutros oko 5.00 sati krenuli smo iz Beograda ka administartivnom prijelazu Jarinje, uz kolonu u kojoj su se nalazili poslanici SRS-a. Kada smo došli do kontrolne tačke srpske policije kod Jarinja, oni su naša vozila izdvojili i zadržali sat i po bez obrazloženja", rekao je Obradović.

Prema njegovim riječima, saopšteno im je da je to u interesu njihove bezbjednosti i uz policijsku pratnju sprovedeni su ka Kraljevu.

Bonus video: