Mala varnica na sjeveru Kosova mogla bi izazvati požar

Kosovo će kada istekne rok prema kojem NATO obezbjeđuje prelaze Jarinje i Brnjak, poslati policajce i carinike na punktove
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 19:58h

Kosovo je optužilo Srbiju da planira zavjeru da upotrebom nasilja sabotira njegovo preuzimanje dva sporna granična prelaza.

Prištinske vlasti žele da kada ističe rok prema kojem NATO obezbjeđuje prelaze Jarinje i Brnjak, pošalju policajce i carinike na punktove na sjeveru kako bi potvrdile svoj autoritet u toj oblasti.

Srbija je upozorila da bi taj potez mogao izazvati nasilne sukobe.

Kosovo je u julu pokušalo da postavi policajce i carinike na sporne prelaze, ali su se manjinski Srbi usprotivili takvom potezu. Zapaljeno je Jarinje, policija primorana da se povuče sa oba prelaza prema Srbiji, tako da je KFOR ostao da se bori da uspostavi kontrolu.

Srbi sa sjevera su u utorak bili blokirali prolaz konvoju sa njemačkim pripadnicima KFOR-a ka bazi u Leposaviću. Blokade su uklonjene kada su dobili uvjeravanja od vojnika KFOR-a da konvoj ne ide na Jarinje, već u njihovu bazu Noting hil, prenio je B92.

„Vlada Kosova zahtijeva od Srbije da odustane od napora u cilju destabilizacije i povrede suvereniteta Kosova,“ rekao je premijer Hašim Tači novinarima u Prištini, prenio je Rojters.

Tači: Beograd je nemoćan

„Nažalost, Srbija vrlo neodgovorno sprema svoje ilegalne i kriminalne strukture da izazovu nasilje i ometu vlasti koje imaju dužnost da preuzmu kontrolu,“ dodao je Tači.

Rojters piše da je Tači dobar dio svog političkog kredibiliteta uložio u uspostavljanje reda i mira na sjeveru, koji i dalje smatra Beograd svojom prestonicom.

„Beograd je potpuno nemoćan da promijeni bilo što tokom implementacije te odluke,“ poručio je.

„Beograd je potpuno nemoćan da promijeni bilo što tokom implementacije te odluke,“ poručio je.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao da je preko diplomatskih kanala obaviješten o planu kosovskih vlasti te da će mu se Beograd suprotstaviti diplomatskim putem.

„To je vrhunac neodgovornosti i opasnog ponašanja,“ rekao je Tadić na konferenciji za novinare u utorak. „Srbija neće prihvatiti takvo rješenje bez obzira na pritisak. Svako ko preduzme akciju koja bi mogla dovesti u opasnost život ljudi, mora biti svjestan posljedica,“ rekao je Tadić i pozvao na dijalog.

Srbija je pod pritiskom Evropske unije da reguliše odnose sa Prištinom da bi dobila status kandidata. Međutim, vlada, sa druge strane, ima na umu parlamentarne izbore koji bi trebalo da se održe sljedeće godine.

Dogovoreno je niz mjera

Podižući temperaturu, opoziciona Srpska napredna stranka je zatražila hitnu sjednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o tome kako bi vlada trebalo da odgovori.

„Pretpostavka da je Srbija spremna da prihvati sve samo da bi dobila status kandidata i da je sada pravi trenutak da se izvrši pritisak na nju kako bi se prihvatilo zaokruživanje kosovske nezavisnosti je pogrešna i opasna,“ rekao je novinarima srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, prenijela je agencija Beta.

„U ovom regionu,“ rekao je, „mala varnica je dovoljna da potpali veliku vatru.“

Na sastanku u utorak veče dogovoren je niz mjera, prije svega diplomatiskih i političkih, rekao je Dačić u MUP-u Srbije.

On je iznio mogućnost da Srbija zatvori druge granične prelaze sa Kosovom, prenio je Rojters.

„U ovom regionu,“ rekao je, „mala varnica je dovoljna da potpali veliku vatru.“

Rasmusen dolazi u Prištinu

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen danas se očekuje u Prištini, gdje bi trebalo da se sastane sa Tačijem i komandantom KFOR-a, generalom Erhardom Bilerom, što je možda znak zabrinutosti međunarodne zajednice zbog krize.

NATO je u Briselu zatražio od svih strana da idućih dana u akcijama na i oko Kosova budu najviše moguće oprezni i naglasio da su razgovori Beograd-Priština uz podršku Evropske unije najbolji okvir za napredak.

To je agenciji Beta prenijela portparol Alijanse Oana Lunđesku, koja je naglasila da NATO očekuje „konstruktivan prilaz svih strana“ u tim razgovorima. Lunđesku je objasnila da je već ranije bila planirana današnja Rasmusenova posjeta Kosovu.

Galerija

Bonus video: