Gej centar pozvao malinare Srbije da se pridruže Paradi ponosa

Kako je navedeno, GLIC smatra sramotnim to što državni organi ne dozvoljavaju malinarima da na ulici iskažu nezadovoljstvo
70 pregleda 0 komentar(a)
gej parada - Pariz, Foto: Rojters
gej parada - Pariz, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.09.2011. 16:16h

Gej lezbejski info centar (GLIC) pozvao je malinare i sve obespravljene građane Srbije da se 2. oktobra pridruže ovogodišnjoj Paradi ponosa u Beogradu, saopštio je GLIC.

Kako je navedeno, GLIC smatra sramotnim to što državni organi ne dozvoljavaju malinarima da na ulici iskažu nezadovoljstvo.

"Lezbejska, gej, biseksualna i transrodna (LGBT) zajednica treba da podjeli 'privilegovani' položaj i da pozove sve ugražene, obespravljene i ponižene da se zajedno bore za osnovna ljudska prava", navedeno je u javnom pozivu GLIC-a malinarima.

U saopštenju se dodaje da je Parada ponosa dobila "privilegovani" položaj i da je LGBT zajednica jedna od retkih u Srbiji koja na ulici može da traži svoja prava.

LGBT pokret u zapadnim zemljama je često podržavao radnički pokreti i prava radnika, i kako je saopšteno, takva praksa treba da bude i u Srbiji.

Malinari, koji su 11. septembra počeli protest u više gradova zapadne Srbije nezadovoljni otkupnom cijenom tog voća, najavili su da bi mogli da se pridruže 2. oktobra ovogodišnjoj Paradi ponosa u Beogradu, jer se osjećaju obespravljeno, kao i pripadnici LGBT populacije.

Bonus video: