Albanija zbog korupcije gubi milione dolara pomoći SAD

On takođe ističe da i pored povećanja broja optužnica za korupciju, doduše, uglavnom na nižim nivoima, i dalje ostaje "atmosfera nekažnjivosti"
0 komentar(a)
Albanija, izbori, Foto: AFP
Albanija, izbori, Foto: AFP
Ažurirano: 01.09.2011. 10:07h

Albanija je izgubila milione dolara američke pomoći zbog veoma raširene korupcije, koja je zahvatila sve strukture društva i vlasti sve do najviših nivoa, otkriva "Vikiliks".

"Bolna je činjenica...da se korupcija u Albaniji odomaćila i ukopala na svim nivoima vlasti i društva", prenosi "Vikiliks" depešu bivšeg američkog ambasadora u Tirani Džona L. Vidersa, koja nosi datum 13. novembar 2009. godine.

On takođe ističe da i pored povećanja broja optužnica za korupciju, doduše, uglavnom na nižim nivoima, i dalje ostaje "atmosfera nekažnjivosti".

U tim telegramima američkih diplomata iz Tirane, a objavljeno ih je više od 100 - ističe se da su problemi sa korupcijom stigli do najviših nivoa, da je to veliki problem. Pogotovo što, kako se ističe u depešama, Albanija još ima i "siromašne administrativne kapacitete", tako da se unapred sumnja da će ta pomoć biti zloupotrebljena i ko zna gdje će završiti.

Postoje kredibilni dokazi

Ambasador Viders je, kako prenosi "Vikilis", napisao da postoje "sve brojniji kredibilni dokazi da su neposredna porodica premijera (Salji Beriše), visoki članovi opozicionih partija i brojni članovi parlamenta umiješani u korupciju i to velikih razmjera", citira portal "Balkan insajt".

U diplomatskoj prepisci se ističe da, nezavisno od veoma raširene korupcije, Albanija nema razvijenu administrativni aparat koji bi mogao da vodi računa da na odgovarajući način raspolaže sa dobijenim sredstvima.

Početkom godine potpredsjednik vlade Iljir Meta je morao da podnese ostavku, pošto je na jednoj TV stanici objavljen snimak na kome se vidi kako traži 700.000 eura da bi namestio jedan posao.

Korupcija je veliki problem sa kojim se suočava Albanija već duže vrijeme.

Početkom godine potpredsjednik vlade Iljir Meta je morao da podnese ostavku, pošto je na jednoj TV stanici objavljen snimak na kome se vidi kako traži 700.000 eura da bi namestio jedan posao.

Na udaru se našao i bivši ministar Dritan Prifti. Istraga je pokrenuta, ali mnogi se pitaju kada će se proces okončati, pošto oni u ovakvim slučajevima traju godinama.

Na probleme korupcije i organizovanog kriminala u Albaniji ukazuju i u Evropskoj uniji. Efikasnije rješavanje tih problema je jedan od uslova od koga će zavisiti kada će Tirana dobiti status kandidata za ulazak u Uniju i datum za početak pristupnih pregovora sa Briselom.

Bonus video: