Rusija predložila formiranje mreže za borbu protiv droge na Balkanu

On je posebnu zabrinutost izrazio zbog Kosova, "glavne tačke" za distribuciju droge koja dolazi iz Avganistana
0 komentar(a)
droga Panama, Foto: Rojters
droga Panama, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.08.2011. 18:14h

Rusija je predložila formiranje mreže od pet zemalja, među kojima bi bila i Srbija, za borbu protiv trgovine drogom na Balkanu, rekao je direktor Federalne službe Rusije za kontrolu prometa droge Viktor Ivanov.

Ivanov je na brifingu u ambasadi Rusije u Beogradu, posljednjeg dana posjete Srbiji, naveo da bi tu mrežu, o čijem formiranju bi odluka trebalo da bude donešena do kraja godine, činile Srbija, Rusija, Crna Gora, Makedonija i Albanija.

On je posebnu zabrinutost izrazio zbog Kosova, "glavne tačke" za distribuciju droge koja dolazi iz Avganistana, a namijenjena je zapadnoj Evropi.

Ruski zvaničnik je dodao da skoro 80 odsto droge namijenjene zapadnoj Evropi prolazi kroz Balkan, uključujući i Kosovo, gdje se droga iz Avganistana prepakuje i transportuje dalje.

"Kilogram heroina na Kosovu košta oko 10.000 eura, dok je njegova cijena u zapadnoj Evropi za istu količinu oko 150.000 eura", rekao je Ivanov i dodao da je problem Kosova "stvoren nakon ratnih dejstava na Balkanu".

"Policijske snage Srbije spriječene su da djeluju na Kosovu, a određene institucije za nadzor nijesu efikasne i zbog toga taj problem i dalje postoji", smatra Ivanov.

Ivanov je naglasio da je upravo taj sporazum ozbiljan korak ka presjecanju balkanskog puta droge iz Avganistana ka Evropi.

Bonus video: