Potukle se monahinje u manastiru kod Vranja

Vjernici i sveštenstvo šokirani informacijom o tuči u ženskom manastiru Svete Bogorodice u selu Mrtvica u Grdeličkoj klisuri, u kom su učestvovale dvije monahinje
166 pregleda 0 komentar(a)
Pahomije, Foto: Smedia.rs
Pahomije, Foto: Smedia.rs
Ažurirano: 24.08.2011. 14:03h

Incident se dogodio u ponedjeljak uveče, kada je navodno monahinja Paraskeva (Cveta Čalaković) starešina manastira fizički nasrnula na Milicu Vidaković, čije je monaško ime Makrina, prenosi beogradski "Blic".

Makrina je novinarima koje je pozvala sjutradan, pokazala modrice i podlive krvi na licu, glavi i ramenima, ljekarske nalaze o povredama i drvenu letvu kojom je, kako tvrdi, monahinja Paraskeva više puta udarila.

Monahinja Makrina se požalila da mati Paraskeva sve drži pod ključem, i da joj ne dozvoljava čak ni da jede. Ona tvrdi da mati Paraskeva to radi s namjerom da bi je otjerala iz manastira, za čiji je izgled najzaslužnija.

Ne može ni svijeća da se zapali

Makrina je rekla da 20 godina monahinja i da je od toga 10 godina u manastiru Mrtvica.

„Evo, da ne vjerujete sopstvenim očima. Ni vi ne možete da zapalite svijeće jer Paraskeva uvijek drži manastir zaključan“, priča Makrina za "Blic".

Monahinja Makrina se požalila da mati Paraskeva sve drži pod ključem, i da joj ne dozvoljava čak ni da jede

„Proglasila me je nepodobnom i hoće da me otjera odavde samo zato što sam cijelu sebe posvetila ovom manastiru i što me svi ljudi u selu vole i pomažu mi na svakom koraku“, tvrdi ona.

Paraskeva: Ja sam žrtva

Starešina manastira mati Paraskeva, međutim, ističe da sve to nije tačno i da je u stvari ona žrtva.

„Ovdje sam ja žrtva, a ne sestra Makrina. Ona je zlo, ona mi godinu dana prijeti da će me otjerati odavde.

Na veliki četvrtak me je nazvala muslimankom i fizički napala, tako da je i policija morala da dolazi

Na veliki četvrtak me je nazvala muslimankom i fizički napala, tako da je i policija morala da dolazi“, rekla je za "Blic" mati Paraskeva.

Ona, takođe, ističe da ima ljekarsko uverenje, drvenu letvu kojom je napadnuta i kaže da za sve što joj priređuje Makrina ima svjedoke i u crkvi i u selu.

Pahomije šokiran

Episkop vranjski Pahomije izjavio je da je šokiran informacijama o tuči dveju monahinja i kaže da je znao za netrpeljivost između njih.

On je rekao da nije znao da je zbog toga intervenisala policija i da je u manastir dolazila ekipa Hitne pomoći.

„Teško je kada se u jednoj svetinji dogodi ovakvo zlo. Sve što se dogodilo sada je i u rukama policije", kazao je Pahomije.

Bonus video: