Hrvatska neće osloboditi Tuđmana čuvanja državne tajne

Karadžić je obrazložiio da je Tuđman, kao načelnik HIS-a, imao podrobna saznanja o isporukama oružja bosanskim muslimanima
0 komentar(a)
Karadžić i Tuđman, Foto: Beta/AP
Karadžić i Tuđman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.08.2011. 11:04h

Haški optuženik Radovan Karadžić otkazao je razgovor svog pravnog savjetnika Pitera Robinsona sa bivšim šefom Hrvatske obavještajne službe Miroslavom Tuđmanom, pošto ga je hrvatska vlada obavijestila da Tuđmana neće osloboditi obaveze čuvanja državnih tajni, navedeno je u Karadžićevom podnesku, koji je danas objavio Haški tribunal

"U svijetlu stava hrvatske vlade da neće osloboditi Miroslava Tuđmana obaveze čuvanja državnih tajni... i s obzirom na to da je Tuđmanov advokat saopštio da će odbiti da odgovara na bilo kakva pitanja... Karadžić obavještava strane da je oslobodio Tuđmana obaveze pojavljivanja na razgovoru", prenijela je navode Hina.

Haški tribunal je posebnim nalogom (subpoenom) u julu obavezao sina pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da razgovara sa zastupnicima odbrane Karadžića i time usvojio zahtev bivšeg predsjednika Republike Srpske, optuženog za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je obrazložiio da je Tuđman, kao načelnik HIS-a, imao podrobna saznanja o isporukama oružja bosanskim muslimanima, u kojima je, kako navodi, Hrvatska bila posrednik od 1994. do 1995. godine.

U Karadžićevom pismu upućenom hrvatskom ambasadoru u Hagu, koje je ranije ovog mjeseca objavio Haški tribunal, navedeno je da će, ukoliko Hrvatska ne dozvoli Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnog vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj, u skladu s obavezama države da sarađuje s međunarodnim sudom.

Bonus video: