"Blic": Priština lobira protiv ulaska Srbije u EU

Nije prvi put da se na Srbiju pojačavaju pritisci pred za nju važne datume, kao što je dobijanje kandidature i datuma pregovora sa EU, ali "evropski posao ne može da nam pokvari Hašim Tači"
0 komentar(a)
Beograd Priština, Foto: Beta
Beograd Priština, Foto: Beta
Ažurirano: 18.08.2011. 07:21h

Priština lobira protiv napredovanja Srbije u evropskim integracijama isto kao i za priznavanje svoje nezavisnosti, jer strahuje da će Kosovo ostati neuspjela država, tvrde za "Blic" zvaničnici Vlade Srbije koji su zahtijevali anonimnost.

Oni dodaju da "Kosovo povećava svoje zahtjeve i uslove za uspjeh dijaloga sa Beogradom", jer koristi važan trenutak za Srbiju.

List podsjeća i na raniju izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Božidara Đelića da "Priština hoće da nam pokvari evropski posao".

Kosovski premijer Hašim Tači posljednjih nedjelja ugostio je brojne evropske zvaničnike.

Nije prvi put da se na Srbiju pojačavaju pritisci pred za nju važne datume, kao što je dobijanje kandidature i datuma pregovora sa EU, ali "evropski posao ne može da nam pokvari Hašim Tači", rekao je Đelić i upozorio da Priština nije jedina i da ima i drugih "koji žele da pokvare poziciju koju je Srbija izgradila u Evropi i svijetu".

Izvori "Blica" iz vlade tvrde da je Priština dobila podršku najmoćnijih zemalja EU da maksimalizuje zahtjeve.

"Najveći strah Prištine je da će ostati 'neuspjela država', da će njihov nivo integracija u međunarodne institucije ostati na ovom nivou, a da će Srbija kad dobije kandidaturu i datum pregovora napredovati i možda i ostvariti aspiracije ka sevjeru Kosova", rekao je "Blicu" Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku.

Bonus video: