Karadžić traži da Hrvatska oslobodi Tuđmana čuvanja državnih tajni

Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson trebalo bi 26. avgusta da obavi razgovor s Tuđmanom u Zagrebu
0 komentar(a)
Karadžić i Tuđman, Foto: Beta/AP
Karadžić i Tuđman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.08.2011. 15:48h

Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je od Hrvatske da objasni da li će bivši šef hrvatske obavještajne službe Miroslav Tuđman biti oslobođen obaveze čuvanja državne tajne tokom razgovora s njegovim pravnim savjetnikom, objavio je danas Haški tribunal.

U Karadžićevom pismu upućenom hrvatskom ambasadoru u Hagu, koje je objavio Haški tribunal, navodi se da će, ukoliko Hrvatska ne dozvoli Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnog vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj, u skladu s obavezama države da sarađuje s međunarodnim sudom.

Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson trebalo bi 26. avgusta da obavi razgovor s Tuđmanom u Zagrebu, navedeno je u pismu.

Haški tribunal je posebnim nalogom (subpoenom) u julu obavezao sina pokojnog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana da razgovara sa zastupnicima odbrane Karadžića i time usvojio zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske, optuženog za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH od 1992. do 1995.

Karadžić smatra da je Miroslav Tuđman, kao načelnik HIS-a, imao podrobna saznanja o isporukama oružja bosanskim muslimanima, u kojima je, kako navodi, Hrvatska bila posrednik od 1994. do 1995.

Ako se ne odazove obavezujućem nalogu, Tribunal bi mogao da pokrene postupak za nepoštovanje suda protiv Tuđmana.

Bonus video: