Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu 29. avgusta

U danima koji su prethodili izbijanju nasilja, UN su navele da je situacija na sjeveru Kosova relativno mirna, ali da tenzije polako rastu
0 komentar(a)
Kosovo, Foto: Beta
Kosovo, Foto: Beta
Ažurirano: 12.08.2011. 19:24h

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će se razmatrati izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o nemirima na sjeveru Kosova biće održana 29. avgusta, prenijela je Radio-televizija Srbija.

RTS prenosi da izvještaj neće biti dostupan do sjednice Savjeta bezbjednosti zbog toga što je Ban pisanje redovnog izvještaja završio 15. jula, desetak dana prije izbijanja nasilja, pa će stav svjetske organizacije o tim događajima biti prenijet direktno ambasadorima članica Savjeta bezbijednosti UN.

Na sjednici će biti razmotren Banov izvještaj, usmeni izvještaj o neredima, a očekuje se još jedna rasprava o zahtjevu Srbije da istraga o navodima izvjestioca Savjeta Evrope o trgovini ljudskim organima Dika Martija dobije mandat UN.

U danima koji su prethodili izbijanju nasilja, UN su navele da je situacija na sjeveru Kosova relativno mirna, ali da tenzije polako rastu, posebno jer su lideri tamošnjih Srba konstantno izražavali zabrinutost zbog namjere kosovske vlade da, kroz aktivnosti jedinice ROSU i saobraćajne policije, proširi operacije na sjever Kosova.

"Tenzije su porasle kada su pripadnici ROSU počeli svakodnevne patrole u mješovitim sredinama na sjeveru Kosova, u sklopu nastojanja Prištine da proširi vlast na taj dio Kosova", navodi se u izvještaju Ban Ki Muna u koji je RTS imao uvid.

Bonus video: