Vestervele: Mapa Balkana konačna

Pojedini srpski zvaničnici ranije su plasirali ideju podjele Kosova, s planom da Srbiji bude pripojena sjeverna enklava naseljena Srbima
0 komentar(a)
Gido Vestervele i Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Gido Vestervele i Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.08.2011. 19:53h

Njemačka se protivi bilo kakvoj podjeli Kosova, poručio je njemački šef diplomatije Gido Vestervele poslije upozorenja lidera kosovskih Albanaca da Srbija želi da njena bivša pokrajina bude podijeljena po etničkoj liniji, prenijela je agencija Rojters.

Vestervele je naglasio da je mapa Balkana utvrđena i da je pitanje teritorijalnih promjena okončano.

„Nama je jasno da su situacija i teritorijalni integritet u ovom regionu konačni“, izjavio je Vestervele na konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i pozvao zemlje EU da priznaju Kosovo.

Od 27 zemalja EU pet nije priznalo Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine, podsjetila je agencija Beta.

Vestervele smatra da će njemačka kancelarka Angela Merkel prenijeti istu poruku srpskim vlastima krajem mjeseca.

Od 27 zemalja EU pet nije priznalo Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine

Pojedini srpski zvaničnici ranije su plasirali ideju podjele Kosova, s planom da Srbiji bude pripojena sjeverna enklava naseljena Srbima.

„Smatramo da je dijalog neophodan, osonova svakog procesa u regionu trebalo bi da bude saradnja umjesto obračuna, ali to podrazumijeva poštovanje granica“, kazao je Vestervele.

Njemački šef diplomatije se sastao i sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom.

„Kosovo i Srbija treba da uspostave normalne odnose, kakve imaju i sa svim drugim zemljama u regionu, jer se jedino tako mogu očuvati mir i stabilnost u zemlji“, ocijenila je Jahjaga.

Ona smatra da nema drugog rješenja za napredak Kosova sem vladavine zakona i ostavrivanja ustavnosti na cijeloj teritoriji zemlje i dodala da nikada neće biti podrške podjeli Kosova ili unutrašnjem preuređenju.

Nasilje i dalje prijeti

Njemački šef diplomatije je u pratnji komandanta Kfora Erharda Bilera oko 13 časova posjetio prelaz Jarinje i ocijenio da nasilje može ponovo da izbije.

„Nasilje se može ponovo, svakog momenta, rasplamsati i ta činjenica se ne smije potcijeniti“', rekao je Vestervele grupi novinara koji su zajedno sa njim došli iz Prištine, prenijeli su njemački mediji.

„Prilično je šokantno vidjeti ovdje tragove nasilja“, dodao je.

Njemačka, sa 1.023 člana, ima najveći vojni kontingent u mirovnoj misiji NATO na Kosovu – Kforu

Prije njegovog dolaska u Jarinje, američki vojnici podigli su nivo bezbjednosti na viši nivo, pa je razvučena bodljikava žica i postavljeni su „ježevi“.

Njemačka, sa 1.023 člana, ima najveći vojni kontingent u mirovnoj misiji NATO na Kosovu – Kforu.

Zbog nedavnog nasilja, Njemačka je odlučila da na Kosovo pošalje još 500 vojnika, javio je Rojters.

Vestervele je prvi šef diplomatije neke zemlje EU koji je došao na Kosovo poslije izbijanja krize na prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji krajem jula.

Bonus video: