Vestervele u Prištini: Sve zemlje EU trebalo bi da priznaju Kosovo

Vestervele je ocijenio da je neophodno da se sva otvorena pitanja i nesporazumi rješavaju razgovorima
0 komentar(a)
vestervele, Foto: Gov.me
vestervele, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.08.2011. 12:51h

Poslije sastanka sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je pozvao zemlje EU da priznaju Kosovo i kazao da je karta Zapadnog Balkana konačna i da se nikada neće dovesti u pitanje granice balkanskih država.

Vestervele je u posjetu Prišitini otišao nakon boravka u Podgorici tokom kojeg se susreo sa predsjednikom parlamenta, premijerom, predsjednikom Filipom Vujanovićem i predstavnicima nezavisnih medija.

Pet od 27 zemalja EU nije priznalo Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine.

Vestervele je doputovao u Prištinu oko 9.30 i odmah po dolasku na Kosovo razgovarao je sa kosovskom predsjednicom

Vestervele je istakao da je značajno da se dijalog Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima nastavi što je prije moguće.

On je ocijenio da je neophodno da se sva otvorena pitanja i nesporazumi rješavaju razgovorima i da se obaveze preuzete tokom dijaloga dvije zemlje, ali i rješavanja krize na sjeveru Kosova realizuju.

Vestervele je doputovao u Prištinu oko 9.30 i odmah po dolasku na Kosovo razgovarao je sa kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom.

Tokom ovog sastanka, kako je saopšteno iz predsjedničkog kabineta, Vestervele je istakao značaj saradnje i koordinacije aktivnosti Kosova sa zemljama članicama EU, posebno sa Njemačkom, kao zemljom koja podržava Kosovo u svim oblastima.

Jahjaga je ocijenila da "Kosovo i Srbija treba da uspostave normalne odnose, kakve imaju i sa svim drugim zemljama u regionu, jer se jedino tako mogu očuvati mir i stabilnost u zemlji".

Predsjednica je, kako je saopšteno, kazala da nema drugog rješenja za napredak Kosova sem vladavine zakona i ostvarivanja ustavnosti na cijeloj teritoriji zemlje i dodala da nikada neće biti podrške podjeli Kosova ili unutrašnjem preuređenju.

Njemački šef diplomatije ukazao je i na značaj informisanja Njemačke o svim aktivnostima koje se preduzimaju na Kosovu.

Sastanak sa komandantom KFOR-a i predstavnicima EU

Vestervele će se sastati sa specijalnim predstavnikom EU Fernandom Đentilinijem, predstavnikom Kancelarije Evropske komisije Haldunom Sinom i šefom Euleksa Gzavijeom de Marnakom.

Vestervele je prvi šef diplomatije neke članice EU koji dolazi na Kosovo nakon izbijanja krize na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak

Planiran je i njegov sustet sa komandantom KFOR-a, njemačkim generalom Erhardom Bilerom.

Nakon sastanka u Prištini Vestervele će posjetiti prelaz Jarinje.

Vestervele je prvi šef diplomatije neke članice EU koji dolazi na Kosovo nakon izbijanja krize na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji.

Vestervele je doputovao na Kosovo na kraju posjete regionu tokom koje je boravio u Podgorici i Dubrovniku.

Bonus video: