Mitrović: Ne možete spriječiti Pink da objavljuje

"Mislim da ćete i sami shvatiti da su vaše izjave neprimjerene diplomatskoj i korektnoj komunikaciji", naveo je Mitrović u saopštenju upućenom Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske
411 pregleda 0 komentar(a)
jahta, Željko Mitrović, Foto: Jutarnji.hr
jahta, Željko Mitrović, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 08.08.2011. 18:03h

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović izjavio je u Beogradu da institucije Hrvatske ne mogu spriječiti Pink da objavljuje informacije o incidentima na čijoj su meti Srbi u Hrvatskoj ili o tamošnjim neispravnim proizvodima.

Reagujući na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske da vlasti Srbije preduzmu mjere zbog emitovanja "negativnih i neosnovanih sadržaja" o Hrvatskoj na televiziji Pink, Mitrović je saopštio da nikakva reagovanja institucija u Hrvatskoj ne mogu da spriječe Pink da objavljuje informacije.

"Ne možemo prikrivati i ne objavljivati informacije o robi i proizvodima iz Hrvatske koji su neispravni, zagađeni ili otrovni, a prodaju se na srpskom tržištu.

Što se tiče otimanja srpske imovine, to prepuštamo međunarodnim institucijama kao i Vašim i našim pravosudnim organima", naveo je on u saopštenju upućenom Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske.

"Ne možemo prikrivati i ne objavljivati informacije o robi i proizvodima iz Hrvatske koji su neispravni, zagađeni ili otrovni, a prodaju se na srpskom tržištu."

Mitrović naglašava da "profesionalni, moralni i etički standardi" Pinka navode na odgovorno ponašanje u kategoriji zaštite srpskih potrošača.

"Mislim da ćete i sami shvatiti da su vaše izjave neprimjerene diplomatskoj i korektnoj komunikaciji. Ako slučajno imate bilo kakvu sumnju u nezakonit rad TV Pink, voljeli bismo to da čujemo", naveo je Mitrović.

Oštra reakcija zvaničnog Zagreba

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od srpskih vlasti da preduzmu mjere zbog emitovanja "negativnih i neosnovanih sadržaja" o Hrvatskoj na televiziji Pink, objavljeno je na sajtu tog ministarstva.

Hrvatska strana je predstavniku ambasade Srbije u Zagrebu, koji je primljen u tom ministarstvu, izrazila "najoštriju osudu i zabrinutost zbog emitovanja negativnih i neosnovanih sadržaja" o Hrvatskoj, njenim institucijama i hrvatskim privrednim subjektima u programu televizije Pink.

Od nadležnih srpskih tijela zatraženo je hitno djelovanje u skladu sa svim zakonskim propisima kako bi se dalje objavljivanje sadržaja takve prirode što prije prekinulo

"Imajući u vidu činjenicu da se navedena medijska kuća koristi javnim frekvencijama Republike Srbije, od nadležnih srpskih tijela zatraženo je hitno djelovanje u skladu sa svim zakonskim propisima kako bi se dalje objavljivanje sadržaja takve prirode što prije prekinulo", piše u saopštenju ministarstva.

Predstavnik ambasade Srbije, kako se dodaje u saopštenju, poručio je da će s hrvatskim zahtjevom upoznati nadležne institucije u Srbiji.

Željko Mitrović: Tri godine ću raditi protiv Hrvatske

“Nisam znao da je u suprotnosti sa hrvatskim carinskim propisima o stranim plovilima da jahtom pod stranom zastavom upravlja kapetan koji je hrvatski državljanin, a koga sam prijavio u Hrvatskoj, isplaćivao mu platu, plaćao doprinose”, kaže Željko Mitrović na početku intervjua koji je dao za hrvatski “Jutarnji list”.

Mitrović je objasnio zašto ga je slučaj sa zaplijenom i prodajom njegove jahte do te mjere razbijesnio da je izdao zabranu emitovanja filmova i muzike iz Hrvatske, pa čak i reklamiranja hrvatskog primorja, na svim njegovim televizijama.

On je najavio da će zbog jahte tri godine sprovoditi kampanju protiv Hrvatske na „TV Pink“.

“Oni se iživljavaju, a šta da ja radim? Sjedim i gledam? Neću”, odlučan je Mitrović.

Budući da je odlučan da cijelu stvar istjera do kraja Mitrović će danas uputiti svoj advokatski tim u nekoliko evropskih zemalja uključujući i Strazbur kako bi povratio vlasništvo nad jahtom „El Bosco“.

“Oni se iživljavaju, a šta da ja radim? Sjedim i gledam? Neću”, odlučan je Mitrović

Iako hrvatski carinici tvrde da Mitrovićeva jahta kada je zaustavljena nije ispunjavala uslove za privremeni uvoz, te da je osim njemu i njegovoj porodici služila i za iznajmljivanje drugim licima, vlasnik “TV Pink” je ovo odlučno odbio, navodeći da cijela hrvatska javnost zna da on i njegova porodica cijelo ljeto provode upravo krstareći na ovom plovilu.

“Moj jedini grijeh i prekršaj na kojem se temelji cijeli slučaj je što sam hrvatskoj posadi plaćao penziono, socijalno i druge doprinose”, kaže dalje Mitrović.

Dok Mitrović preko advokata brani svoje vlasništvo, iz carine su poručili da vlasnik „Pinka“ ne poznaje zakone i propise koji važe za sve, iako vlasnik „Pinka“ smatra da se slučaj protiv njega vodi tendeciozno.

Bonus video: