Biler: Odsustvo prava i kriminalne grupe glavni uzrok krize na Kosovu

"U osnovi, oni su od miroljubivih stanovnika na sjeveru napravili svoje taoce", rekao je njemački general.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 15:55h

Komandant KFOR-a, njemački general Erhard Biler (Buehler) ocijenio je da su odsustvo pravne države i snažne kriminalne strukture glavni uzrok sadašnje krize na sjeveru Kosova.

Biler je za današnji njemački dnevnik Tagesšpigel (Der Tagesspiegel) rekao da je na sjeveru Kosova odavno trebalo uspostaviti pravnu državu.

"To je jedan od uzroka problema. Isuviše dugo je dopuštano da se ovdje formiraju radikalne strukture. To su u prvom redu veoma jake kriminalne strukture, koje su, uzgred, multietnički izgrađene - one su i kosovsko-albanske i kosovsko-srpske", rekao je Biler.

"Upravo tim strukturama, radikalnim i kriminalnim, stalo je da zadrže moć. Riječ je o novcu i oni su ti koji su danas glavni na sjeveru (Kosova)", rekao je Biler.

Prema njegovim riječima, te strukture upravljaju i naoružanim snagama i finansiraju ih, a one rukovode i barikadama i plaćaju ljude koji na njima stoje.

"U osnovi, oni su od miroljubivih stanovnika na sjeveru napravili svoje taoce", rekao je njemački general.

Biler je ocijenio da je i u interesu Srbije da situacija na sjeveru Kosova ostane mirna, i dodao da vjeruje da su i Beograd i Priština i međunarodna zajednica veoma zainteresovani da se dijalog nastavi i da se, kao preduslov za to, trenutne napetosti smire.

Prema njegovim riječima, i u Evropskoj uniji već dugo postoji svijest da na sjeveru Kosova moraju da važe pravo i zakoni, i to treba sprovesti "korak po korak".

"Imamo dovoljno Euleks policije u zemlji, koja može da djeluje uz podršku KFOR-a. Tamo moraju biti sprovedeni zakon i red, da bi zatim politika mogla da postiže politička rješenja", rekao je on.

Govoreći o sadašnjoj krizi na sjeveru Kosova, Biler je rekao da se i dalje vode pregovori i da će i na evropskom nivou biti daljih pregovora.

"Mi smo dva granična prelaza zvanično zatvorili; za civilni saobraćaj ostaće otvoreni, humanitarna roba će naravno biti propuštana. Zbog visoke ugroženosti dva granična prelaza i zbog velikog prisustva vojnika, zatvoreni su za teške kamione. Zadržaćemo situaciju pod kontrolom", rekao je Biler.

NATO razmatra dodatno pojačanje za KFOR

NATO bi mogao da aktivira još jednu rezervnu jedinicu kako bi pojačao svoje snage na Kosovu, kojima već stiže kao pojačanje jedan njemačko-austrijski pješsadijski bataljon, jačine 700 vojnika, rekli su danas zvaničnici u Briselu.

Jedan diplomata i još jedan zvaničnik upoznati sa situacijom, izjavili su da alijansa razmatra mogućnost da na Kosovo uputi još jedan rezervni bataljon, zbog napetosti koje traju izmedju vlasti u Prištini i Srba na Kosovu.

Portparolka NATO Karmen Romero izjavila je da alijansa još nije donijela nikakvu konačnu odluku o tome.

Snage KFOR-a na Kosovu broje oko 6.000 vojnika. Prema riječima zvaničnika, rezervni kontingent ne bi bio stalno pojačanje, već bi samo privremeno bio stacioniran na Kosovu dok traje kriza.

Bonus video: