Vlasi: Ako Srbija proba da uzme sjever Kosova biće sukoba

Kosovski premijer Hašim Tači naredio opštu mobilizaciju kosovskih bezbjednosnih službi
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2011. 09:25h

Savjetnik Vlade Kosova za spoljne poslove Azem Vlasi izjavio je da "ako Srbija misli da silom otcijepi dio Kosova, onda će naići na legitimni otpor jer svaka država, po međunarodnom i domaćem pravu, ima legitimno pravo da brani svoju teritoriju".

Vlasi je za današnji sarajevski Dnevni avaz prokomentarisao naredbu kosovskog premijera Hašima Tačija o opštoj mobilizaciji kosovskih bezbjednosnih službi.

Vlasi je rekao da "kosovske vlasti neće dozvoliti provokacije iz Srbije, da oni vršljaju na teritoriju Kosova, ubacuju razne grupe, da dođu njihovi funkcioneri i podržavaju takav način ponašanja".

"Tu su KFOR i misija EULEX, ali institucije Kosova imaju ustavnu obavezu i odgovornost da štite teritoriju i granice Kosova. Potezi koje je preduzela Vlada Kosova usmjereni su u tom pravcu. Na tome će se istrajati i tu nema kompromisa", rekao je Vlasi.

Prema njegovoj ocjeni, "Srbija ide na podgrijavanje napetosti na sjeveru Kosova da bi se otvorila priča o njegovoj podjeli".

"Pošto Srbija ne može više ovladati cijelim Kosovom i vratiti ga u svoje okrilje, ona bi da otcijepi dio Kosova. To ne dolazi u obzir, jer će to biti uzrok rasplamsavanja novih sukoba", izjavio je Vlasi.

Kako je dodao, "Srbija ne može pretendovati da uzme dio Kosova, a da onemogući Albance u Preševskoj dolini, kojih tamo ima više od 90 posto, da traže pripajanje Kosovu".

Vlasi je ocijenio da je velika geopolitička karta s novim granicama država na prostorima bivše Jugoslavije završena.

Bonus video: