Ferijalci sa prostora bivše Jugoslavije potpisali zajedničku povelju

Dogovoreno je da se ferijalni susreti ubuduće održavaju svake godine u nekoj od država bivše Jugoslavije
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 15:08h

Ferijalci Bosne i Hercegovine, svih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije i bosansko-hercegovačke dijaspore potpisali su na Igmanu, na Ferijalnim susretima, zajedničku povelju, prenosi Bljesak.info.

U povelji se apeluje na mir u svim djelovima svijeta, razrješavanje konflikata u svijetu, jačanje međusobnog povjerenja, tolerancije, razumijevanja, međusobno pomaganje ljudi, razmjenu iskustava kroz razne kampove, te jačanje volontarizma.

Zajednička povelja će, kako je rekao Rajko Živković iz Ferijalnog saveza BiH, biti proslijeđena ferijalnim savezima država iz kojih dolaze potpisnici, a javnosti će biti dostupna na web stranici Ferijalnog saveza BiH.

Dogovoreno je da se ferijalni susreti ubuduće održavaju svake godine u nekoj od država bivše Jugoslavije, ali još nije precizirano mjesto održavanja narednih susreta.

Učesnici ovogodišnjih Susreta na Igmanu su, pod motom "Upoznaj domovinu da bi je više volio", evocirali uspomene na ranije susrete, pohode, logorovanja i zborovanja pripadnika te organizacije.

Organizator susreta ferijalaca na Igmanu, u kojima je učestvovalo stotinak mladih, je Ferijalni savez BiH, a osnovni cilj je međusobno upoznavanje, upoznavanje s istorijskim vrijednostima zemalja i krajeva kroz koje prolaze i u kojima borave, te međusobno druženje i jačanje veza.

Bonus video: