Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Kosovu

Za deklaraciju je glasao 181 poslanik, protiv je bilo 20 poslanika, četiri poslanika je bilo uzdržano, a dva poslanika nisu glasala
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 06:39h

Skupština Srbije usvojila je usaglašeni u načelu predlog Deklaracije o Kosovu kojom se osuđuje svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine riješi mirnim putem.

Za deklaraciju je glasao 181 poslanik, protiv je bilo 20 poslanika, četiri poslanika je bilo uzdržano, a dva poslanika nisu glasala.

Za deklaraciju su glasali poslanici vladajuće koalicije, izuzev poslaničke grupe manjina koji su bili uzdržani, kao i poslanici opozicije, Srpske radikalne stranke, Nove Srbije i Srpske napredne stranke. Protiv su bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Liberalno demokratske partije.

Tadić je istakao da mir nema alternativu

Kako javlja beogradski “Blic”, na sličan način glasalo se i o nekoliko amandmana koji su prihvaćeni, dok su amandmani opozicije uglavnom imali podršku samo njihovih poslanika, najviše do 78.

Tadić: Srbija neće voditi rat

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je, na kraju rasprave o deklaraciji o Kosovu, da je najvažniji zadatak Srbije, posle bolnih i teških iskustava iz devedesetih godina, mir i da jedino miroljubiva politika može da donese rezultat u odbrani legitimnih nacionalnih interesa Srbije i njenih građana.

On je, obraćajući se poslanicima u parlamentu, istakao da mir nema alternativu.

"Mogu da se pridružim onima koji su ustvrdili da pitanje Kosova i Metohiji nije bilo, niti će ikada biti ulog u izbornim kampanjama", rekao je Tadić i ocijenio da je rasprava bila konstuktivna i da će poslije parlamentarne sesije Srbija izaći snažnija.

Problem Kosova i Metohije je, prema njegovim riječima, star više od jednog vijeka i pogađa jednako i Srbe i Albance i druge narode koji žive na nedjeljivom prostoru Balkana, piše “Blic”.

"Mi u demokratskoj Srbiji želimo da izgradimo mir na čitavom prostoru Zapadnog Balkana, a posebno u južnoj pokrajini, jer naša politika je miroljubiva i biće i dalje. Kad kažem 'Srbija neće voditi rat', smatram da to treba svaki političar svakog jutra sebi da kaže. Srbija je zemlja mira i hoće mir za sve ljude i narode Jugoistočne Evrope, to je centralna tačka naše politike", istakao je Tadić.

Tadić je objasnio da bi da se "kojim slučajem nalazimo na drugoj tački svijeta, razmatrao i tu mogućnost.

Galerija

Bonus video: