SKUPŠTINA SRBIJE

Predlog Deklaracije o Kosovu usaglašen i poslat na usvajanje

Premijer Cvetković je na početku sjednice, koja je počela u 14 časova, pozvao poslanike da budu jedinstveni i da podrže Vladin predlog Deklaracije
0 komentar(a)
Skupština Srbije, Foto: Beta
Skupština Srbije, Foto: Beta
Ažurirano: 26.02.2019. 05:12h

Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije usvojio je večeras usaglašen predog Deklaracije o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i uputio ga skupštini na usvajanje.

Od 13 prisutnih članova Odbora, njih 12 je glasalo za, dok je jedan član Odbora iz DSS bio protiv.

Usaglašenim predlogom Deklaracije, u koji je Tanjug imao uvid, osuđuje se svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine riješi mirnim putem.

U predlogu je takođe navedeno da parlament podržava Vladu da nastavi dijalog koji vodi sa Prištinom sa ciljem da iznađe rješenja za konkretne probleme građana u južnoj pokrajini, kao i da dođe do trajnog kompromisnog rešenja.

Skupština, takođe, poziva međunarodnu zajednicu da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspjeh dijaloga Beograda i Prištine.

U tekstu Deklaracije navedena je i obaveza Vlade da od međunarodnih misija zahtjeva da u skladu sa mandatom i okvirima datim rezolucijom 1244 SB UN ne dozvole jednostrane aktivnosti prištinskih institucija kojima se ugrožavaju mir, stabilnost, mogućnost iznalaženja kompromisnog rješenja, ali i mijenja postojeće stanje na terenu.

Skupština posebno obavezuje Vladu da u svim okolnostima koje bi mogle da nastupe učini sve što može da zaštiti živote i imovinu, prava i slobode građana Kosova, a posebno srpskog i drugog nasiljem ugroženog stanovništva.

O tom predlogu Deklaracije tokom večeri očekuje se izjašnjavanje resornog odbora za Kosovo i Metohiju.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je novinarima u Skupštini da vladajuća većina nije prihvatila amandman te stranke kojim se traži da Evropska unija ne bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine