Samardžić: Beograd korak po korak priznaje Kosovo

Samardžić je tekst deklaracije Vlade Srbije o situaciji na Kosovu kritikovao ocijenjujući da je "amaterski sročen" i pun grešaka i propusta
50 pregleda 0 komentar(a)
KFOR Jarinje, Foto: Beta/AP
KFOR Jarinje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.07.2011. 16:07h

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocijenio je danas da Beograd u dijalogu sa Prištinom postepeno priznaje nezavisnost Kosova, i da je zato neophodna hitna promjena državne politike prema južnoj pokrajini.

"Mi ne možemo da utičemo na Albance, oni će i dalje raditi ono što rade, i ne možemo da mijenjamo stav zapadnih zemalja, jer je i on jaka konstanta. Ono što možemo mijenjati je naša politika", kazao je Samardžić na vanrednoj sjednici parlamenta o Kosovu.

Prema njegovoj ocjeni, situacija na sjeveru pokrajine će se teško vratiti na stanje pijre 25. jula, jer je Kfor konačno pokazao svoje pravo lice tako što je, iako je na Kosovu po Rezoluciji 1244, podržao djelovanje kosovskih Albanaca.

Samardžić je tekst deklaracije Vlade Srbije o situaciji na Kosovu kritikovao ocjenjujući da je "amaterski sročen" i pun grešaka i propusta.

"Ipak, najveći problem deklaracije je politički status-kvo, to što ne mijenja ništa u politici vlade a trenutak nalaže da se nešto promjeni", kazao je Samardžić, i zato zatražio od predsjednice parlamenta da poslanicima omogući konsultacije kako bi se provjerilo da li je moguće načiniti kompromis o ponuđenom tekstu.

Amandman koji je podnio DSS, kako je objasnio, unapređuje tekst deklaracije sa stanovišta potrebe da se politika promijeni, i, između ostalog, sadrži i zahjtev da se uđe u pregovore o Kosovu pod okriljem UN, i da se Srbija okrene onim međunarodnim činiocima od kojih može očekivati podršku za svoju politiku.

Samardžić je poručio da svijet danas nije onakav kakav je bio 90 - ih godina, i da stoga treba postići zamrzavanje stanja kako bi se u budućnosti moglo pregovarati i o nekim rješenjima koja bi bila povoljna za Srbiju.

Analizirajući uzroke najnovije krize na Kosovu, Samardžić je rekao da je korijen problema u ekspanzionističkoj politici Albanaca, podršci koju ta politika ima od strane SAD, NATO i većine država EU, i u pogrešnoj politici vlade koja je za svoje saveznike odabrala upravo one sile koje najviše pomažu politiku Albanaca.

Bonus video: