Stefanović: Situacija dramatična, gotovo na ivici rata

Građani su, kaže odlučni da ne dozvole vozilima međunarodne misije da se kreću ovim dijelom Pokrajine
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 14:32h

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas da je situacija na sjeveru Kosova "dramatična i da poprima razmjere vanrednog stanja i gotovo ratnog sukoba".

"Jedino su pregovori i dijalog rješenje, sve ostalo je katastrofa. Laka rješenja su 'što gore, to bolje'. Nijedna majka ne smije da zaplače, nikome dlaka s glave ne smije da fali. Građani su jedinstveni u tome. Neka oni koji zagovaraju laka rješenja kažu šta je alternativa pregovorima", rekao je Stefanović na sjednici Skupštine Srbije o Kosovu.

Stefanović je rekao da situacija mora da se vrati na pređašnje stanje "kako bismo dali šansu pregovorima".

"Kfor je uveo potpunu blokadu, bolesnici, ljekovi, majke sa djecom, ništa ne može da prođe, trebalo bi naći način da se što prije pronađe način za slanje hrane i ljekova na sjever Kosova, jer je stanje veoma teško. Građani ne žele da povuku blokade dok se ne uspostavi stanje prije izbijanja incidenata", naveo je Stefanović.

Stefanović je istakao da predstoje teški dani i da će biti nastavljeni pregovori o rješenjima za blokadu puteva i prelaza.

"Uspjeli smo da se Kfor vrati u baze za sada, kako su to rekli predstavnici Kfora. Pokušavamo da Kfor nasilno ne probije blokadu, jer je u suprotnom moguć sukob koji niko ne želi. Vlada i narod su jedinstveni u stavu da ne žele sukob i osuđuju nasilje", rekao je Stefanović.

Stefanović je naveo da Kfor nije mogao da pruži garancije da neće prevoziti "takozvane carinike Kosova".

Šef pregovaračkog tima Beograda osudio je one koji su situaciju htjeli da iskoriste u stranačkom interesu.

"Paljenje Jarinja se lupa o leđa građanima južno od Ibra i nije u interesu Srba. Bilo je onih koji su probleme htjeli da riješe u stranačkom interesu i oni su zagovarali rat", rekao je Stefanović.

Gledali vaterpolo meč

Srbi su na blokadi Rudare improvizovali video-bim kako bi gledali finale vaterpola Srbija - Italija, prenosi beogradski "Blic".

Dva KFOR-ova transportera obišla su danas barikade u Rudaru na kojima se nalazi oko 300 ljudi, među kojima su i čelnici opština sa sjevera i državni sekretar OliverIvanović, izjavio je načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.Nedeljković je rekao da su se vojni transporteri udaljili sa lica mjesta oko 11 sati, ubrzo nakon što su snimili situaciju.Prema njegovim riječima, Rudare u kome je mirno, nadlijeće i policijski helikopter.Komandant KFOR-a Erhard Biler juče je nakon višesatnih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije odlučio da odustane od uklanjanja barikada.

Krizni štab četiri opstine sjevernog dijela Kosova održao je danas sastanak na kome je upozoreno da zatvaranje prelaza Branjak i Jarinje može ozbiljno da ugrozi snabdijevanje sjevera Pokrajine namirnicama i ljekovima.

Skupština o Kosovu, jedinstvo nužno

U dva sata popotne počinje vanredna sjednica Skupšrine Srbije o Kosovu, koje je tražila Vlada.

Predsjednik Boris Tadić pozvao na jedinstvo.

Radikali najavili da će ta partija stav formulisati pred samu skupštinsku sjednicu.

U Vladinoj deklaraciji o stanju na Kosovu, izražava se spremnost da i u postojećoj situaciji, u kojoj se ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet države, Srbija doprinese mirnom i sporazumnom rješavanju tog pitanja na osnovu načela i normi međunarodnog prava i Ustava Srbije.

Kako stoji u tekstu, vlada se obavezuje da donese konkretan i sveobuhvatan plan mjera koje će biti preduzete u slučaj pogoršanja stanja na Kosovu i Metohiji.

Zapadne zemlje upozorile Tačija da smiri situaciju

Zemlje Kvinte osudile su akciju kosovske Vlade da na sjever pošalju specijalne jedinice ROSU i navele da su "iznenađene i duboko uznemirene akcijom Prištine od 25. jula".U depeši u koju je "Blic" imao uvid pet zemalja - SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija - ocijenile su da je ta akcija podigla tenzije i da cijela vlada na čelu sa premijerom mora da se uključi u smirivanje situacije.

U pismu, koje sadrži tri tačke, kao posljednja se navodi da imperativ za Kosovo treba da bude nastavak dijaloga

Noć bez incidenata

I proteklu noć Srbi sa sjevera Kosova proveli su na barikadama u mjestu Rudare kod Zvečana, u Zupču kod Zubinog Potoka i u blizini administrativnog prelaza Jarinje kodLepsavića.Prema riječima načelnika Kosovskomitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića nije bilo incidenata .Građani su, kaže odlučni da ne dozvole vozilimameđunarodne misije da se kreću ovim dijelom Pokrajine.KFOR je juče zatvorio oba prelaza prema centralnoj Srbiji pravdajući to bezbjednosnim razlozima pa je dovedeno u pitanje snabdijevanje građana osnovnim životnim namirnicama i ljekovima. Upozoravaju da je moguća humanitarna katastrofa.

Komandant KFOR-a kaže da njegovi vojnici moraju da imaju slobodu kretanja

Građani ne odustaju od blokada sve dok se stanje na prelazima ne vrati kako je bilo prije pet dana.

Vojnici zadržali Bogdanovića i Stefanovića na Jarinju

Američki vojnici KFOR-a zadržali su oko ponoći više od pola sata na prelazu Jarinje šefa pregovaračkog tima Beograda Borka Stefanovića i ministra za KiM Gorana Bogdanovića, koji su opisali pretres na punktu kao tretman prema kriminalcima.

Stefanović je ponašanje američkih vojnika označio kao zastrašujući tretman kakav vjerovatno ne postoji ni u Iraku.

"Ovako nešto vjerovatno ni u Iraku ne postoji, a mi nismo neprijatelji KFOR-u i država Srbija ne stoji iza ekstremista i huligana", rekao je Stefanović.

Prema rečima Bogdanovića, "ovo ne služi na čast KFOR-u, posebno američkim vojnicima".

Stefanović i Bogdanović zadržani su na punktu pošto su pošli u Beograd gdje će učestvovati na vanrednoj sjednici Skupštine Srbije o krizi na KIM.

Oni su rekli da će da trpe i ovakvo poniženje ako je to za dobrobit građana i poručili Srbima na sjeveru Kosova da će odmah po završetku zasijedanja da se vrate i da nastave da se bore na miran način.

Galerija

Bonus video: