vraća se u Sarajevo

Jovan Divjak oslobođen jer ne bi imao fer suđenje u Srbiji

Divjak je uhapšen 3. marta u Austriji po potjernici Srbije zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2011. 20:09h

Austrijski sud u Kornojburgu je odbacio zahtjev Srbije za izručenje Jovana Divjaka, sa obrazloženjem da se penzionisanom generalu Armije BiH ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Srbiji, saopšteno je iz ambasade BiH u Beču.

U njemu se ističe da se „navedeni događaj, na osnovu kojeg je traženo izručenje, desio u BiH i da je većina svjedoka u ili iz BiH“.

Divjak je uhapšen 3. marta u Beču po potjernici Republike Srbije zbog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom rata, u maju 1992. godine.

„Dobar dan, drago Sarajevo. Ne mogu sakriti osjećanja, jer sam pet mjeseci imao punu podršku od građana Sarajeva, najviše od mladih, od mog udruženja“, rekao je uzbuđeni i nasmijani Divjak po izlasku iz aviona, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Njega su nakon pet mjeseci u kućnom pritvoru u Austriji dočekali porodica, prijatelji i stipendisti njegove fondacije „Obrazovanje gradi BiH“ a kasnije je organizovan svečani doček u sarajevskom Domu mladih u Skenderiji.

„Znate šta, čovjek u momentu kada zna da je pobijedio, kad je slobodan, zaboravlja sve ružne stvari, ima vremena da misli o dobrima, oni su to uvijek bili. Oni koji nisu, oni će se pitati zašto je to sve dugo trajalo. Međutim, činjenica da je odbijen zahtjev Tužilaštva Srbije je znak da u njihovim optužbama nema elemenata protiv bilo kakvih konotacija koje se odnose na moju krivicu za Dobrovoljačku“, kazao je Divjak za RSE prije polaska iz Beča za Sarajevo.

Oslobađanje Divjaka pozdravili su juče članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović.

„Pozdravljam današnju odluku austrijskog suda da odbaci zahtjev Srbije za izručenje generala Divjaka. General Divjak je časno branio Bosnu i Hercegovinu. Ovo je još jedna poruka svima koji nastoje da izjednače krivicu i preinače istinu o agresiji na BiH, da će se svi njihovi pokušaji završiti porazom“, istakao je Izetbegović.

Komšić je ocijenio da je oslobađanje Divjaka „jedino ispravno rješenje koje će dovesti do još boljih odnosa BiH i Austrije“.