Stefanović: Kfor se povlači iz Rudara, bez dogovora o Jarinju i Brnjku

Vojnici Kfora rasporedili su se sa oklopnim štitovima i pancirima na glavnom gradskom mostu u Kosovskoj Mitrovici
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2011. 18:14h

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović dogovorio je danas, u troipočasovnom razgovoru sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, da se jedinice Kfora povuku iz Rudara, gdje su došle danas u 13.40 s ciljem da uklone srpske barikade, prenosi beogradski "Blic".

Stefanović je, obraćajući se okupljenim Srbima na ovoj barikadi ka punktu Jarinje, rekao da dogovor oko administrativnih prelaza na sjeveru još nije postignut, ali da je angažovan "cio državni vrh, vlade drugih zemalja i međunarodne institucije", te da je stvar "blizu dogovora".

Biler je pred razgovore isticao da je njegova obaveza da ukloni barikade i omogući slobodu kretanja, a Stefanović je odgovorio da niko ne može da ubjedi Srbe da sklone barikade.

On je, takođe, dodao da Srbija stoji iza odluka svojih građana, izuzev ako posegnu za nasiljem.

Odblokiran most u Mitrovici

Vojnici Kfora odblokirali su glavni gradski most u Kosovskoj Mitrovici pola sata pošto je oko 18.30 sati zatvoren.

Saobraćaj preko mosta koji razdvaja sjeverni od južnog dijela grada je obustavljen, a na mostu se i dalje nalaze tri vojna džipa i jedan kamion Kfora.

Marokanski pripadnici Kfora raspoređeni su sa oklopnim štitovima i pancirima na mostu, javlja izvještač Tanjuga.

Situacija u sjevernom dijelu Mitrovice u toku dana, a i sada je mirna, ali napeta.

Veliki broj Srba iz Kosovske Mitorvice je danas dan proveo u u mjestu Rudare, u opštini Zvečan, gdje je postavljena barikada.

Zaustavljena kolona Kfora u Leposaviću

Grupa građana Leposavića je oko 18.30 sati barikadom spriječila prolazak kolone vozila Kfora koja je došla iz pravca Kosovske Mitrovice.

Srbi su na putu Raška-Kosovska Mitrovica postavili blokadu na kojoj propuštaju sva vozila osim vozila Kfora.

Srbi su put blokirali balvanima, bagerom i sa dva kamiona. U koloni vozila koja je pokušala da prođe kroz Leposavić bila su tri vozila poljskog kontigenta Kfora.

Sjever odsječen od Srbije

Vojnici Kfora zatvorili su danas za saobraćaj, posle administrativnog prelaza Jarinje, i prelaz Brnjak, čime je sjever Kosova odsječen od centralne Srbije.

Vojnici Kfora, koji zajedno sa Kosovskom policijom i kosovskim carinicima kontrolišu prelaz Brnjak, na magistralnom pravcu Kosovska Mitrovica-Ribariće, zatvorili su prelaz pošto su na put postavili rampe i bodljikavu žicu.

Na ovom prelazu koji se nalazi na krajnjem sjeveru Kosova niko nije mogao da precizira kada će Brnjak opet biti u funkciji.

U blizini prelaza nema vozila koja čekaju na prelazak administrativne linije. Srbi iz Ibarskog Kolašina i dalje se nalaze na barikadama koje su postavljene u selu Zupče, opština Zubin Potok

Ivanović: Neće tenkovima na narod

Na barikadi u Velikom Rudaru Kfor je postavio ultimatum okupljenom narodu da je pomjere, a rok je istekao u 16h.

Sa okupljenim narodom je državni sekretar za KiM Oliver Ivanović. On u izjavi za “Blic” kazao da se narod sa barikade neće pomjeriti.

" Oko mene je goloruki narod na barikadi. Kfor i NATO ih ne mogu odavde pomjeriti, a isključeno je da će tenkovima ići na narod.

To bi bila katastrofa za sve mirovne misije i sam NATO. Ovi ljudi se neće pomjeriti i u svojoj namjeri su odlučni, a ni Kfor nikada do sada nije išao na goloruki narod. Izlaz iz ove situacije moguć je samo razgovorom i da se nijedna međunarodna misija ne svrstava na jednu stranu - kaže za "Blic" Ivanović.

Amerikanci zatvorili prelaz Jarinje

Američki vojnici Kfora su nešto prije 15 sati potpuno zatvorili punkt Jarinje, kao odgovor na srpske barikade na putu ka tom administrativnom prelazu.

Pucnji tokom razgovora Bilera i Srba

U Rudaru su se danas oko 14,15 čuli pucnji tokom razgovora komandanta Kfora Erharda Bilera sa Srbima koji su blokirali put ka Brnjaku, a desetak minuta kasnije na to mjesto stigli su predstavnici Vlade Srbije, Borko Stefanović i Goran Bogdanović.

Slovenački pripadnik Kfora rekao je izvještaču Tanjuga da se najvjerovatnije radi o rafalu ispaljenom u vazduh. Komandant Kfora se uputio u pravcu iz koga se čula pucnjava, ka kraju kolone oklopnih vozila Kfora.

Biler je prije toga razgovarao sa Srbima na barikadi, koji su mu prenijeli da zbog blokade administrativne linije uskoro, kroz dan, dva, neće imati dovoljno životnih namirnica.

Biler je odgovorio da on ne odlučuje o tome, već o bezbjednosti i ukazao da je pitanje uklanjanja barikada pitanje njegovog ugleda.

Rok do 16 časova

Jedinice Kfora u oklopnim vozilima došle su u 13.40h do srpskih barikada u Rudaru, u opštini Zvečan, i Srbima naložili da uklone blokadu puta ka prelazu Brnjak.

Dali su im rok od dva sata da to učine, ili će to Kfor učiniti silom. Na mjestu blokade je i komandant Kfora Erhard Biler.

Mještani, koje predvodi predsjednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, odgovorili su na zahtjev tako što su posijedali na put, ispred barikada.

Jedinice Kfora koje su stigle do Rudara čine slovenački i američki vojnici

Ovaj put u blokadi drži stotinjak Srba koji ističu da će tu ostati dok se ne postigne dogovor o vraćanju administrativnih prelaza na stanje prije intervencije kosovskih specijalaca.

Jedinice Kfora koje su stigle do Rudara čine slovenački i američki vojnici.

Vanredna sjednica parlamenta

Predstavnici Beograda trebalo bi da se ponovo sastanu sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Pantić je ranije rekao da će tražiti prekid pregovora sa Kforom ako današnja runda bude neuspješna.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović zakazala je za 30. jul u 14 sati vanrednu sjednicu parlamenta o Kosovu na zahtev vlade.

Srpski švercer naručio paljenje Jarinja

Napad i paljenje administrativnog punkta Jarinje na sjeveru Kosova, prema obavještajnim podacima srpske policije i bezbjednosnih službi, organizovao je Srbin, lokalni bos kriminalne grupe koja se bavi organizovanim krijumčarenjem droge i švercom akcizne robe, saznaje “Blic”.

Pomenuti lokalni bos je odranije poznat srpskoj policiji, i to po najtežim krivičnim djelima. Zbog šverca droge bio je hapšen 2003. godine, a dijve godine kasnije zbog krađe automobila.

"Od tada je ušao u ozbiljan narko-biznis i u šverc akcizne robe, pogotovo nafte, kojom se u ovom dijelu ilegalno trguje na tone", kaže izvor „Blica” upoznat sa kriminalnim dosijeom ovog mafijaškog bosa.

Napad je vjerovatno organizovao kako bi zakomplikovao situaciju na prelazima

Napad je vjerovatno organizovao kako bi zakomplikovao situaciju na prelazima jer mu ne odgovara postavljanje samo albanskih graničnika i carinika.

Srbi blokirali puteve

Protekla noć na sjeveru Kosova bila je mirna, javlja Betin izvještač iz Kosovske Mitrovice.Srbi su sinoć oko 23 časa potpuno blokirali putne pravce od sjevernog ka južnom dijelu Kosovske Mitrovice, nezadovoljni tokom dijaloga u protekla tri dana između komandanta KFOR-a Erharda Bilera i predstavnika Vlade Srbije Borislava Stefanovića i Gorana Bogdanovića.Blokirali su puteve u mjestu Rudare i u selu Zupče u Ibarskom Kolašinu.Lokalni Srbi su na ta mjesta dovezli balvane, automobilske gume, kamione, građevinske mašine, a okupili su se u velikom broju i pored kiše koja je povremeno padala nisu odustali od namjere da ne dozvole prolaz nijednom vozilu KFOR-a, Euleksa i Policije.

U Kosovskoj Mitrovici i dalje je blokiran most na Ibru

Tokom cijele noći i jutros helikopteri KFOR-a nadlijeću prostor sjevernog Kosova.

U Kosovskoj Mitrovici i dalje je blokiran most na Ibru, a građani su i protekle noći dežurali u njegovoj blizini.

Novi pregovori danas u podneZa danas u podne zakazan je novi sastanak srpskih zvaničnika sa Bilerom da bi se pronašlo najbolje rješenje za miran rasplet situacije na sjeveru Kosova.Neizvesno je da li će do dogovora doći, jer su zahtjevi dvije strane dijametralno suprotni odnosno Srbi traže vraćanje srpskih policajaca na prelaze Brnjak i Jarinje, a Biler hoće da sprovede odluku Vlade Kosova i dovede albanske policajce i carinike.

Zabranjene vojne zone

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je sinoć da je NATO proglasio dva prelaza na adminsitrativnoj liniiji između Kosova i Srbije, Jarinje i Brnjak, za zabranjene vojne zone i zaprijetio primjenom bojeve municije u slučaju napada na njih.

Galerija

Bonus video: