Skupština Kosova podržava mjere Vlade, traži se i vanredno stanje

Aljibin Kurti je zatražio da se odmah prekinu pregovori Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 13:47h

Sve stranke u Skupštini Kosova podržale su danas mjere svoje Vlade tokom zbivanja na prelazima na sjeveru Kosova, a pokret Samoopredjeljenje je zatražio uvođenje vanrednog stanja.

Poslije uvodnog izlaganja premijera Kosova Hašima Tačija, Skupština predstavnici poslaničkih grupa su izrazili punu podršku odlukama Vlade i zatražili da se ne dozvoli povratak na stanje prije akcije kosovskih specijalaca od 26. jula.

Prije tog dana se na prelazima Jarinje i Brnjak nije sprovodila odluka o zabrani uvoza robe iz Srbije.

Poslanici vlasti i opozicije su zatražili da Vlada sačini program aktivnosti za sprovođenje odluke o preuzimanju prelaza, i da se do kraja sprovodi odluka o uvođenju reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

Lider pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti je zatražio uvođenje vanrednog stanja jer su "poslednjih dana institucije Kosova napadnute oružjem od strane paralelnih struktura koje se finansiraju iz Srbije, i da doveden je u pitanje suverenitet Kosova".

Kurti je zatražio da se odmah prekinu pregovori Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima, i da se sa Briselom hitno razgovara o okončanju misije EU na Kosovu i "redefinisanju evropskog prisustva".

Skupština nastavlja sjednicu, a određena je radna grupa u kojoj su predstavnici svih poslaničkih grupa, da pripremi predlog rezolucije koju bi poslanici usvojili na kraju zasedanja.

Bonus video: