Odgovor na paljenje Jarinja: Napadnut Srbin u Štrpcu

"Sinoćnji događaj na Jarinju je izazvao nervozu sa obije strane", rekao je šef kancelarije za saradnju sa Medijima Miki Mihajlović
0 komentar(a)
Jarinje, Foto: Beta/AP
Jarinje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.07.2011. 10:26h

Šef kancelarije za saradnju sa medijima u vladi Srbije, Miki Mihajlović rekao da je već napadnut mladić srpske nacionalnosti u Štrpcu, kao odgovor na paljenje Jarinja.

Mladić je napadnut dok je brao pečurke u Štrpcu, a napali su ga ekstremni Albanci, koji su mu nanijeli teške tjelesne povrede, javlja B92.

Gostujući u vestima TV B92 on je objasio da na Kosovu stvari funkcionišu po sistemu spojenih sudova, odnosno da svako ekstremno ponašanje jedne strane, povlači isto takvo ponašanje druge strane.

"Sinoćnji događaj na Jarinju je izazvao nervozu sa obije strane, jer su na Kosovu ekstremisti povezani po prinicipu spojenih sudova, tako da, kada god se nešto desi na sjeveru, na jugu albanski ekstremisti krenu u slične akcije, a sinoć su napali jednog mladića iz Štrpca koji je brao pečurke i dobio teške povrede", rekao je Mihajlović.

Mihajlović je izjavio da vlastima Srbije još nije poznato ko je organizaovao dolazak ekstremista na sjever Kosova

Mihajlović je izjavio da vlastima Srbije još nije poznato ko je organizaovao dolazak ekstremista na sjever Kosova i paljenje administrativnog prelaza Jarinje, kao i da je izvjesno da to nije bilo spontano okupljanje, već organizovano nasilje.

On je ocijenio da je sada već očigledno da je sinoćna akcija paljenja Jarinja dobro organizovana, jer ne može se tek tako spontano okupiti i praviti molotovljeve koktele.

"Beograd nije kriv za nasilje u Jarinju"

Međutim, prema riječima Mihajlovića, ako je neko mislio da to radi u interesu Srbije, to nije tako jer su takvi incidenti u suprotnosti sa interesima Srbije, odnosno idu u korist Albanaca.

"Beograd to nije učinio, ne stoji iza toga"

Prema njegovim riječima, to nasilje je direktno ugrozilo opstanak Srba na Kosovu i Metohiji kao i poziciju Srbije na konsultacijama u Savjetu bezbjednosti UN.

Mihajlović je odbacio optužbe premijera Kosova Hašima Tačija da je Beograd kriv za nasilje u Jarinju.

"Beograd to nije učinio, ne stoji iza toga. To nikome ne odgovara, ne odgovara ni opstanku Srba. Misim da je to mnogo skupa akcija koja može da promijeni tok istorije", ocijenio je Mihajlović.

Bonus video: