Specijalne jedinice ROSU se povukle

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU povukle su se sa sjevera Kosova, rekao je danas portparol kosovske policije Brahim Sadriju. Srbija je zatražila hitnu sjednicu Saveta bezbjednosti UN.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 11:46h

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", rekao je Sadriju u izjavi za Radio Slobodna Evropa, ne precizirajući šta to tačno znači.

On je rekao da se sada na administrativnim prelazima nalaze carinici i pripadnici pogranične policije i da je situacija na sjeveru Kosova mirna.

U međuvremenu, čeka se izvještaj sa sastanka šefa beogradskog pregovaračkog tima Borka Stefanovića, ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića i komandanta KFOR-a Erharda Bilera, koji je počeo oko podneva. Sagovornici su trebali da se sastanu u Jarinju, ali je mjesto sastanka naknadno izmijenjeno pa su se sreli u Zvečanu.

Kako javlja Tanjug, sastanku prisustvuju i predstavnici Srba sa sjevera Kosova i episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije.

Noć u Jarinju protekla je mirno, a Srbi, koji su drugu noć za redom proveli na barikadama kod administrativnog prelaza, očekuju potvrdu postignutog dogovora- potpuno povlačenje specijalaca kosovske policije.

Na prelazu ima nekoliko desetina Srba iz opštine Leposavić koji su, poučeni iskustvom od utorka ujutru kada su se kosovski specijalci prvo povukli, a posle nekoliko sati ponovo pokušali da preuzmu prelaz Brnjak, odlučili da ostanu na barikadama tokom cijele noći.

Srbi dočekali jutro na barikadama >>>

Srbija traži hitnu sjednicu UN, Njemačka ignoriše

Srbija je zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o trenutnoj situaciji na Kosovu i narušavanju stabilnosti, nakon pokušaja vlasti u Prištini da promijene realnost na terenu - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Nadam se da će doći do te sjednice Savjeta bezbjednosti i da će svi koji pružaju otpor njenom održavanju na kraju odustati od tog otpora", rekao je Jeremić u Bejrutu, poslije razgovora sa ministrom inostranih poslova Libana Adnanom Mansurom.

Jeremić je dodao da je potrebno održati sjednicu Savjeta bezbednosti UN da bi se sagledalo šta se dogodilo na Kosovu i kojim bi putem trebalo ići naprijed da bi se održali mir i stabilnost.

Beogradski mediji prenose da je Srbija vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zatražila prije 24 časa, ali Njemačka, kao aktuelni predsjedavajući, još nije dala pozitivan odgovor.

S druge strane, Rusija i Kina snažno insistiraju na održavanju sjednice Savjeta bezbjednosti, ali postoje veliki otpori da dođe do te sjednice.

Jeremić će iz Bejruta, kako prenose beogradski mediji, direktno putovati u Njujork.

Srbija traži da se utvrdi ko je odgovoran za to što se u ponedeljak i utorak dogodilo na Kosovu i zašto nije bilo adekvatnog reagovanja na akt Prištine da njeni specijalci pokušaju da zauzmu prelaze Brnjak i Jarinje.

Premijer republike Kosovo Hašim Tači izjavio je sinoć na konferenciji za novinare da akcija na prelazima Jarinje i Brnjak nije bila usmjerena protiv Srba, već je za cilj imala ''uspostavljanje reda i zakona na Kosmetu''.

Galerija

Bonus video: