Makedonsko Sobranje glasa novu vladu

Parlament Makedonije glasa za novi kabinet mandatara Nikole Gruevskog. Vladu će činiti VMRO-DPMNE i Demokratska unija Albanaca, koji su na junskim vanrednim parlamentarnim izborima osvojile najviše glasova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 08:36h

Makedonsko Sobranje danas glasa za novi sastav kabineta premijera Nikole Gruevskog. Mandatar Gruevski, lider VMRO-DPMNE, parlamentu je, prije 10 dana, podnio predlog za sastav svog novog kabineta.

Nova vlada biće sastavljena od kadrova njegove partije i Demokratske unije Albanaca, dvije stranke koje su na vanrednim parlamentarnim izborima u junu osvojile najviše glasova.

Prema predlogu Gruevskog, u novoj vladi naćiće se 14 već poznatih, i sedam novih imena. Neki ministri će promijeniti resore, dok neki zadržavaju dosadašnje.

Svoje resore zadržaće zamjenik premijera za ekonomska pitanja Vladimir Peševski, ministar finansija Zoran Stavrevski, ministar za unutrašnje poslove Gordana Jankulovska, ministar za transport i veze Mile Janakievski, za kulturu Elizabeta Kančevska Milevska, za poljoprivredu Ljupčo Dimov i ministar za informatičko društvo i administraciju Ivo Ivanovski.

Potpredsjednik zadužen za evrointegracije biće Teuta Arifi, a ministar spoljnih poslova dosadašnji ambasador Makednije u Briselu Nikola Popovski. Dosadašnji zamjenik ministara za rad i socijalnu politiku Spiro Ristevski postaće ministar tog resora, dok će za obrazovanje biti zadužen Panče Kralev.

Ristevski i Kralev su ujedno i najmlađi ministri u kabinetu Gruevskog, koji će u novom sazivu biti i najmlađa vlada Makedonije, od osamostaljenja. Najmlađi ministar nove vlade biće Kralev sa 29, a najstariji ministar bez resora Hadi Nezir sa 59 godina starosti.

Bonus video: