Srbi dočekali jutro na barikadama

Na sjeveru Kosova noć je protekla mirno, a lokalni Srbi ostali su na barikadama čekajući povlačenje pripadnika specijalne jedinice kosovske policije sa prelaza Jarinje i Brnjak.
141 pregleda 0 komentar(a)
Barikade Kosovo, Foto: Blic.rs
Barikade Kosovo, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 27.07.2011. 08:13h

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je agenciji Beta da su građani dežurali na barikadama u selu Rudare u opštini Zvečan, na administrativnom prelazu Jarinje i u selu Zupče u Zubinom Potoku.

"Propuštena su samo dva vozila KFOR-a jer je tako bilo dogovoreno. U osam sati bi trebalo da se uklone blokade, a građani će i dalje pratiti situaciju i ukoliko se pogorša ponovo će organizovati blokade", kazao je Pantić.

On je rekao i da su opštinska vijeća Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka odlučila da se zbog pogoršane bezbjednosne situacije ograniči rad prodavnica i ugostiteljskih objekata na period od 7 do 15 časova.

Opštinska vijeća pozvala su sve građane da shvate ozbiljnost bezbjednosne situacije i da se ponašaju odgovorno.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović rekao je sinoć da se na prelazu Jarinje s komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom dogovorio da se do danas ujutru povuku pripadnici tih jedinica u Prištinu i da se uklone sve blokade puteva na sjeveru Kosova.

Načelnik okruga: Još nije počelo povlačenje

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je jutros agenciji Beta da još nije počelo povlačenje pripadnika specijalne jedinice policije Kosova sa sjevera pokrajine, koje je bilo najavljeno za osam sati.

"Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije još uvijek su u bazi KFOR-a u blizini administrativnog prelaza Jarinje, gdje su juče dovezeni helikopterom", kazao je Nedeljković agenciji Beta.

On je istakao da su se ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef vladinog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović uputili ka Jarinju, gdje će razgovarati sa nadležnima iz KFOR-a o realizaciji jučerašnjeg dogovora.

Stefanović je sinoć novinarima rekao da je dogovoreno i da se na taj prelaz na administartivnoj liniji sa centralnom Srbijom, kao i na prelaz Brnjak, vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti, koji su radili na njima prije nego što je kosovska jedinica Rosa pokušala da preuzme prelaze.

Tači: Praktična demonstracija reda i zakona

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je sinoć da je odluka Vlade Kosova od ponedeljka uveče "praktična demonstracija reda i zakona, jasan znak našeg opredjeljenja za borbu protiv kriminala, ilegalne trgovine i korupcije na svakom dijelu teritorije Republike Kosovo".

Jedan policajac je poginuo i više osoba je povrijedjeno na Kosovu u sukobima Srba i kosovskih specijalaca koji su u ponedeljak uveče pokušali da preuzmu prelaze sa Srbijom - Jarinje i Brnjak.

Umro kosovski policajac ranjen na granici >>>

Policajac, 31-godišnji Enver Zumberi, ranjen je u glavu kada je na policijski konvoj zapucano na području pod srpskim nadzorom, a sinoć kasno naveče podlegao je ranama, saopštila je kosovska policija. Njegov kolega ranjen u eksploziji bombe liječi se u kliničkom centru u Prištini, ali mu život nije ugrožen.

Evropska unija kritikovala je taj čin, rekavši da je vlada u Prištini trebala a se konsultuje sa zapadnim saveznicima koji imaju 6.000 vojnika na Kosovu.

SAD žali zbog akcije kosovske vlade

Sjedinjene Države izrazile su žaljenje što akcija kosovske vlade s kojom je pokušala da preuzme nadzor nad dva granična prijelaza na sjeveru zemlje nije bila koordinirana s međunarodnom zajednicom, saopštio je Stejt Department.

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da hitno nastave da rade na smanjenju napetosti i ublažavanju trenutne situacije. Tražimo od svih strana da se suzdrže od nasilja", stoji u saopštenju objavljenom u sinoć u Vašingtonu.

SAD je pozdravio brzu akciju mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) usmjerenu na smirivanje situacije, dajući do znanja da cijeni rad KFOR-a na stvaranju mirnije i sigurnije atmosfere među sukobljenim stranama.

Američki državni sekretarijat u saopštenju ističe da se pitanje slobodnog protoka roba između Srbije i Kosova mora rješavati dijalogom, uz učešće Evropske unije. Takođe se dodaje da SAD ima puno povjerenje u EU kada je riječ o uspostavi dijaloga i traži da se dvije strane odmah vrate za pregovarački sto.

"Očekujemo od Kosova i Srbije da putem dijaloga uspostave pozitivne, recipročne uslove koji će omogućiti slobodan protok ljudi i robe između Kosova i Srbije", zaključuje Stejt Department u saopštenju.

Kosovska vlada prošle je srijede donijela odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije. Priština je navela da je odluka recipročan odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i tako sprječava izvoz robe sa Kosova u Srbiju.

Bonus video: