ZABRANA UVOZA ROBE

Srpski kamioni ne mogu na Kosovo, na punktu Merdare stvorena gužva

Beograd je potez Prištine označio kao antievropski akt koji krši CEFTA sporazum, dok iz Brisela poručuju da „još proučavaju“ odluku
121 pregleda 0 komentar(a)
granični prelaz Merdare, Foto: RTS.rs
granični prelaz Merdare, Foto: RTS.rs
Ažurirano: 26.02.2019. 06:31h

Odluka kosovske vlade počela je da se primjenjuje i carinicima je naređeno da ne propuštaju kamione koji dolaze iz Srbije na Kosovo, a na punktu Merdare kod Podujeva je stvorena gužva i dvadesetak kamiona blokirano je na putu ka Kosovu.

Osim prema Srbiji, ove takozvane mjere reciprociteta su stavljene na snagu i prema Bosni i Hercegovini, a carisnka taksa za uvoz robe iz te zemlje na Kosovo iznosiće 10 odsto.

Beograd je potez Prištine označio kao antievropski akt koji krši CEFTA sporazum, dok iz Brisela poručuju da „još proučavaju“ odluku, ali da neće podržati nikakve unilateralne poteze.

Tadić: Odluka nemoralna i apsurdna

Po riječima predsjednika Srbije Borisa Tadića, odluka administracije u Prištini je „nemoralna, apsurdna i protivna osnovnim evropskim vrijednostima“, ali Beograd neće uzvratiti bilo kakvom kontramjerom.

Tadić: „Ovo je provokacija za Srbiju. Nećemo reagovati kontramjerom kao što ne reagujemo ni na druge provokacije"

„Ovo je provokacija za Srbiju. Nećemo reagovati kontramjerom kao što ne reagujemo ni na druge provokacije, jer nam je potrebna stabilna situacija u regionu“, rekao je Tadić.

Predsjednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliu tvrdi da je odluka kosovske vlade o embargu na robu iz Srbije iznuđena zbog neuspjeha šeste runde dijaloga Prištine i Beograda gde je na dnevnom redu bila i slobodna trgovina. „Odluku kosovske vlade treba gledati kao čin, koji je iznuđen. Srbija je u tom slučaju najveći gubitnik“, kazao je Grdžaliu Tanjugu.

Srbija odlučila da upozori UN i EU

Na sjednici, vlada Srbije je odlučila da upozori UN i EU na moguće posljedice ovakve odluke i pokrene proces rješavanja problema pred Evropskom komisijom, koja je osnivač CEFTA.

CEFTA sporazum je sporazum o slobodnoj trgovini između Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Moldavije i UNMIK-a, u ime Kosova.

Tadić je upozorio da će odluka prištinskih vlasti da uvede embargo na robu iz Srbije „sasvim sigurno“ uticati na dijalog Beograda i Prištine, ali je izrazio nadu da „pregovarački proces neće biti potpuno poremećen“.

Tadić je upozorio da će odluka prištinskih vlasti da uvede embargo na robu iz Srbije „sasvim sigurno“ uticati na dijalog Beograda i Prištine

Međutim, Grdžaliu je ocijenio da se odluka neće odraziti na dijalog Beograd-Priština.

„Ne vjerujem da će se ova odluka odraziti na dijalog izmedju dvije strane. Naprotiv, nekada je potrebno da načinite ekonomski pritisak da bi postigli politički progres.“.

Problem nastao 2008.

Vjeruje se da blokada robe iz Srbije neće predstavljti veliki problem za Kosovo, pošto srpske kompanije mogu naći alternativna rešenja za uvoz robe na Kosovo, i to preko drugih država kao što su Crna Gora, Makedonija i Albanija.

Međutim, najava Kosova da će uvesti carine na proizvode iz BiH značila bi znatne gubitke za privrednike koji svoje proizvode plasiraju na kosovsko tržište, kazao je Dujko Hasić ekonomski stručnjak Spoljnotrgovinske komore BiH.

Problem sporazuma CEFTE u vezi slobodnog kretanja robe nastao je u decembru 2008, kada su Srbija i BiH blokirale uvoz robe sa Kosova. To se desilo pošto je iste godine Kosovo proglasilo nezavisnost, i onda zamenilo carinske pečate UNMIK-a na pečate Republike Kosova, koje ne priznaju Srbija i BiH.