U Srbiji moguća promjena pola o trošku države

GLIC ohrabruje organizacije za zaštitu prava transseksualnih i transrodnih osoba, ali i pojedinci koji čekaju na ili su izvršili promjenu pola da se više uključe u javni život
0 komentar(a)
transvestit, Foto: Shutterstock.com
transvestit, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.07.2011. 11:43h

Gej lezbejski info centar (GLIC) iz Srbije saopštio je da podržava novi predlog zakona o zdravstvenom osiguranju i da ga raduje što će se promjena pola vršiti o trošku države, ali ukazuje da ne postoji zakonski propis kojim je regulisana promjena dokumenata nakon promjene pola.

GLIC u saopštenju ističe da je izuzetno važno da se pravno reguliše ova oblast, naročito u slučajevima kada je osoba koja je promenila pol u braku, i/ili ima djece i samim tim ta promjena utiče na promjenu dokumenata drugih ljudi.

GLIC apeluje na ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, u čijoj je ovo nadležnosti, da što prije reguliše ovu oblast kako bi ljudi koji su promijenili pol mogli normalno da nastave svoj život.

U saopštenju se, takođe, ohrabruju organizacije za zaštitu prava transseksualnih i transrodnih osoba, ali i pojedinci koji čekaju na ili su izvršili promjenu pola da se više uključe u javni život i da putem medija približe srpskoj javnosti ovu temu i daju veći doprinos razbijanju predrasuda.

Bonus video: