Lukšić i Cvetković pozdravili hvatanje Hadžića

"Evropska perspektiva za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana izvjesnija nego ikad"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 11:53h

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je hapšenjem Gorana Hadžića stavljena tačka na saradnju Srbije sa Haškim tribunalom.

Premijer Lukšić je čestitao Srbiji na ispunjavanju obaveza prema Tribunalu, navodeći da je evropska perspektiva za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana izvjesnija nego ikad.

" Čestitam Srbiji na hapšenju i ispunjenju svih obaveza prema Hagu. Neplanirano sam dobio tretman Ketrin Ešton budući da je ona bila u Beogradu kada je uhapšen Mladić. Suština je da je evropska perspektiva za naše zemlje jasnija nego ikad" rekao je Lukšić.

Hrvatska: Dobra vijest za Vukovar

Hapšenje posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića hrvatski političari i predstavnici veteranskih udruženja, prije svega iz Vukovara, u prvim rekacijama ocjenjuju kao dobru vijest koja bi mogla da pomogne u rasvjetljavanju sudbine nestalih iz posljednjeg rata.

Vijest o Hadžićevom hapšenju u vanrednim vijestima objavili su svi hrvatski elektronski mediji, kao i portali. Poslanik Sabora Hrvatske Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke ocijenio je da je hapšenje Gorana Hadžića dobra vijest.

"To je dobra vijest za sve one koji su trpjeli, za sve one koji su očekivali da će njihovo trpljenje i njihova patnja doći na naplatu kod onih koji mogu biti odgovorni za stradanja njihovih najbližih ili za njihovo vlastito stradanje", rekao je Pupovac za Novu TV.

On je ocijenio da je hapšenja Gorana Hadžića, kada je riječ o saradnji sa Haškim tribunalom, posljednja prepreka na putu Srbije prema EU.

"Kada je, međutim, posredi saradnja između Hrvatske i Srbije u svim onim pitanjima koja su još ostala otvorena, u svim onim stvarima kada treba pokazati da su pravosuđa Hrvatske i Srbije sposobna pravedno i nepristrasno suditi za ratne zločine - taj posao još ostaje", dodao je Pupovac.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo izjavio je da je hapšenja Gorana Hadžića "vijelika vest za Vukovar". "On je jedna od najodgovornijih osoba za sve što se događalo u istočnoj Slavoniji tokom rata. Očekujem da bi se na suđenju moglo doznati mnogo toga što se događalo za vrijeme okupacije, pogotovo sudbina nestalih", rekao je novinarima Sabo.

Slično misli i sadašnja i ratna direktorka vukovarske bolnice Vesna Bosanac koja se nada da bi Hadžićevo hapšenje moglo da dovede do rasvjetljavanja sudbine oko 400 nestalih Vukovaraca.

"Hapšenje je dobra vijest za Vukovarce jer se nadamo da će u procesuiranju njegove uloge tokom agresije na grad i njegove okupacije izići na vidjelo još mnoge činjenice koje će pomoći rasvjetljavanju sudbina onih koji se vode kao nestali" rekla je, kako prenose lokalni mediji, Bosanac.

Hapšenje Gorana Hadžića pozdravili su i čelnici više veteranskih udruženja.

Mali kaplar Sloba Miloševića

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković pozdravio je danas hapšenje posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića i istakao da je sada neophodno otkriti i privesti pravdi sve koji su štitili haške optuženike.

"Dobro je što je uhapšen taj mali kaplar Slobodana Miloševića koji je nanosio veliku štetu Srbiji", rekao je Drašković agenciji Beta.

Sada se moraju otkriti i pravdi privesti i ljudi iz paralelnih i moćnih tajnih službi koji su štitili i skrivali i njega i sve ostale optužene sa ciljem da spriječe evropski put Srbije, osvoje vlast i vrate zemlju dvije decenije unazad, istakao je Drašković.

Goran Hadžić uhapšen je jutros u selu Krušedol na Fruškoj gori.

Bonus video: