Čitaku: Moguće je pomirenje između Srba i Albanaca

Čitaku je izrazila nadu da će jednog dana Kosovo otvoriti ambasadu u Beogradu i da će isto Srbija učiniti u Prištini.
0 komentar(a)
Fljora Čitaku, Foto: Reuters
Fljora Čitaku, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2011. 19:14h

Veoma je važno da građani Kosova i Srbije shvate da postoje stvari koje nikada nećemo moći da promjenimo, kao što su istorija i ono što se dogodilo u prošlosti, izjavila je u intervju FoNetu ministarka Vlade Kosova za evropske integracije Fljora Čitaku, napominjući da ne ni geografija nikada ne može promjeniti, ali da je pomirenje moguće.

Kosovo i Srbija će biti susjedi tokom ostatka naših života - smatra kosovska ministarka i naglašava da veruje da se budućnost može promijeniti.

" Verujem da ćemo, zahvaljujući dijalogu, biti u mogućnosti da riješimo mnoga tehnička i praktične pitanja važna za građane obije zemlje. Regionalna saradnja je preduslov za proces evropskih integracija" naglasila je Čitaku, koja u tom kontekstu vidi koristi dijaloga.

" Nama je veoma važno da vidimo da na kraju možemo riješiti probleme i sporove kroz dijalog. Činjenica da se o nečemu možemo dogovoriti kroz dijalog je pozitivan razvoj događaja" objasnila je ona.

Prema njenim rečima, najvažnije je da se dijalog odvija na osnovu platforme Evropske unije.

Čitaku je izrazila nadu da će jednog dana Kosovo otvoriti ambasadu u Beogradu i da će isto Srbija učiniti u Prištini.

Dijalog je zapravo najvažniji glavni temelj EU - ocijenila je Čitaku i podsjetila da je to bio i dijalog između bivših neprijatelja Nemačke i Francuske, malih i velikih zemalja, bogatijih i manje bogatih zemalja.

Svaka ideja o podjeli ili razmjeni teritorija mogla bi da dovede do novih konflikata i rata

" Vjerujem da ćemo, zahvaljujući dijalogu, biti u mogućnosti da razgovaramo o težim pitanjima i da ih rješavamo" predvidjela je ona.

Upitana o mogućnosti podjele ili razmjene teritorija, Čitaku je upozorila da će svaka takva ideja voditi u pravcu novih sukoba, ne samo Kosova i Srbije, Prištine i Beograda, već i drugih zemalja u regionu.

" Svaka ideja o podjeli ili razmjeni teritorija mogla bi da dovede do novih konflikata i rata" naglasila je ministarka.

Čitaku je izrazila nadu da će se povećati broj zemalja koje će priznati nezavisnost Kosova i tako mu omogućiti da postane članica Ujedinjenih nacija.

Saradnja u istrazi o trgovini ljudskim organima

Ona je najavila da će kosovske institucije sarađivati u istrazi o trgovini ljudskim organima i već su o tome, kako je rekla, zahtjevale hitnu istragu, kako bi skinule taj teret sa ramena i mogle da krenu dalje.

Nemojte me pogrešno shvatiti, ni mi svi nismo anđeli, ali izjednačavati narod sa zločinima nanosi veliku štetu

" Kosovo nema šta da krije, rat na Kosovu se u očima svijeta nije dešavao prije nekoliko vjekova, već prije 11 godina. Niko ne želi da izjednačava i pravi balans između žrtava i agresora. Mi znamo ko je na Kosovu bio agresor" istakla je ona.

" Nemojte me pogrešno shvatiti, ni mi svi nismo anđeli, ali izjednačavati narod sa zločinima nanosi veliku štetu" ukazala je Čitaku.

Ona duboko vjeruje da je moguće pomirenje između Kosova i Srbije, između Albanaca i Srba, ali smatra da bi Srbija trebalo da prestane da živi u prošlosti, shvati šta se u stvari dešavalo na Kosovu i da se za to izvini.

Nezaposlenost i vladavina prava najveći problemi Kosova

Čitaku je napomenula Kosovo ima mnogo ekonomskih problema, veliki broj nezaposlenih, kao i problem sa vladavinom prava, ali se oni moraju riješiti, kako bi Priština ubrzala put evropskih integrarcija.

" Kosovo se kreće u pravcu strukturne transformacije kada je u pitanju ekonomija. Reforme nisu lake, one su bolne i susrećemo se sa otporima i kritikima javnosti" ocijenila je Čitaku - ali vjerujemo da jačanjem privatnog sektora možemo povećati privredni rast.

Najveći izazov sa kojim se suočavamo, kao region, jeste borba protiv kriminala i korupcije" smatra Čitaku.

Ona je istakla da Kosovo ima dobre diplomatske odnose sa svim susedima, izuzev sa Srbijom, podsjećajući da Priština ima ambasade u Tirani i Skoplju, a nada se uskoro i u Podgorici.

Prema njenim riječima, kriminalci iz Srbije i Kosova su usko povezani zbog čega je neophodna regionalna saradnja.

" Zbog toga institucije iz Srbije i Kosova moraju da sarađuju" zaključila je Čitaku.

Bonus video: