Mladić udaljen iz sudnice jer nije htio da ćuti dok sudija govori

Mladić je rekao da ne želi da se izjasni dok za njegove branioce ne budu imenovani beogradski advokat Miloš Šaljić i ruski pravnik Aleksandar Mezjajev.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 11:03h

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić odbio je danas u drugom pojavljianju pred Haškim tribunalom da se izjasni o krivici i da sasluša tačke optužnice koja ga tereti za genocid u BiH.

Pošto nije želio da ćuti dok sudija govori, Mladić je po nalogu pretresnog vijeća udaljen iz sudnice.

Predsjedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) potom je, po pravilima Tribunala, u spis uveo da je Mladić izjavio da nije kriv.

Mladić je rekao da ne želi da se izjasni dok za njegove branioce ne budu imenovani beogradski advokat Miloš Šaljić i ruski pravnik Aleksandar Mezjajev.

Sudija Ori više puta je Mladiću rekao da o tom njegovom zahtjevu odlučuje sudski sekretarijat i da rok za to ističe 1. avgusta.

Mladić je, međutim, više puta kazao da Tribunal želi da mu nametne branioca koga on ne želi i da mu ne da da se brani.

"Bez advokata moga neću da slušam više" rekao je Mladić i skinuo slušalice sa glave.

" Gospodine Mladić, gospodine Mladić... Vijeće nalaže da se uklonite iz sudnice. Molim službenike obezbjeđenja da isprate optuženog iz sudnice" rekao je sudija Ori, ali Mladić nije prestajao da priča.

" Ne date mi pravo da se branim! Ne date mi advokata! Vi niste sud! Šta ste vi!? Ne date mi da dišem!" vikao je Mladić dok su ga izvodili iz sudnice.

U dvije tačke optužnice, general Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrjebljenje, ubistva, deportacija, prisilno premještanje, terorisanje, nezakoniti napadi na civle i uzimanje talaca.

U Sarajevu je danas organizovano javno gledanje pojavljivanja Ratka Mladića u sudnici Tribunala. Okupilo se nekoliko stotina Sarajlija koji su u tišini promatrali prizore iz sudnice na velikom ekranu.

Bonus video: