Mladić u ponedjeljak pred sudijama Haškog tribunala

Portparolka Haškog suda Nerma Jelačić izjavila je AFP-u da će, ukoliko Mladić odbije da se izjasni o krivici, sudija Alfons Ori u njegovo ime kazati da se on ne osjeća krivim
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Beta/AP
Ratko Mladić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.07.2011. 09:22h

Haški optuženik Ratko Mladić drugi put će se u ponedjeljak, 4.jula, pojaviti pred Tribunalom, bez stalnog branioca, kada treba da se izjasni o svojoj krivici.

Na prvom pojavljivanju pred sudom, 3. juna, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, rekavši da mu je potrebno dodatno vrijeme da prouči optužbe, usljed čega mu je sud odobrio mjesec dana pauze do drugog pojavljivanja.

Portparolka Haškog suda Nerma Jelačić izjavila je AFP-u da će, ukoliko Mladić odbije da se izjasni o krivici, sudija Alfons Ori u njegovo ime kazati da se on ne osjeća krivim.

Ona je dodala da će Ori imati u ponedjeljak priliku da ispita Mladića o okolnostima u kojima je u pritvorskom centru UN i pripremama koje čini njegov odbrambeni tim.

Mladić je 22. juna podnio Sekretarijatu listu sa imenima potencijalnih stalnih branilaca, a 23. juna podnio je i formalan zahtjev za imenovanje stalnog branioca.

Sekretarijat je zatražio produženje roka za imenovanje Mladićevog branioca pošto je još u procesu provjere kvalifikacija i podobnosti advokata koje je Mladić tražio za stalnog advokata odbrane.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a Haškom tribunalu je izručen 31. maja.

Haški tribunal ga tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Bonus video: