Kosovo: Protesti natjerali Haradinaja da zaustavi gradnju hidroelektrane

Premijer Kosova stopirao je projekat zbog tvrdnji ekoloških aktivista da će nanijeti štetu rijeci Bistrici
5246 pregleda 0 komentar(a)
Protest građana protiv gradnje hidroelektrane na Bistrici, Foto: Birn
Protest građana protiv gradnje hidroelektrane na Bistrici, Foto: Birn

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj naredio je hitnu obustavu izgradnje hidroelektrane na sedam različitih lokacija na rijeci Bistrici u regionu Peći.

Odluka je, kako navodi Birn, uslijedila nakon što su hiljade građana, ekoloških aktivista i članova građanskih udruženja protestovali juče u Peći, tvrdeći da će projekat nanijeti štetu rijeci koja prolazi kroz Rugova nacionalni park.

„Nakon protesta i legitimnih bojazni predstavnika građana Rugove zbog hidroelektrane na rijeci Bistrici... zatražio sam hitnu obustavu daljih procedura dok se ne uradi jasna i sveobuhvatna procjena uticaja ovog projekta na okolinu“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku. „Projekti koji su u konfliktu interesa sa stanovnicima oblasti Rugova neće proći“, dodao je on.

Agron Nikdži predstavnik građana, koji protestuju pod sloganom „ne dirajte Bistricu“, kazao je juče da oni neće dozvoliti „uništavanje ljepote koju Bistrica pruža regionu“.

„Nije nam potrebna nikakva energija ukoliko nemamo duhovnu energiju“, kazao je Veton Muljaj, predstavnik lokalnih građanskih grupa.

Planovi za izgradnju elektrane su objavljeni 19. februara na ministarskom odboru za strateške investicije. Tu je saopšteno da predlozi kompanije Kelkos Energy ispunjavaju tehničke kriterijume kako bi bili smatrani strateškim investicionim projektom.

Kelkos Energy je dio austrijske energetske grupe Kelag, koja učestvuje u sličnim projektima u nekoliko država u regionu, navodi Birn.

Bonus video: