Mladić u ponedjeljak pred Tribunalom bez stalnog branioca

Sekretarijat trenutno provjerava da li advokat po Mladićevom izboru ispunjava sve uslove za zastupanje pred Tribunalom.
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.07.2011. 12:31h

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pojaviće se iduće nedjelje po drugi put pred Haškim tribunalom bez stalnog branioca, a zastupaće ga beogradski advokat Aleksandar Aleksić koga mu je po službenoj dužnosti postavio Tribunal.

To proizlazi iz današnjeg podneska sudskog sekretarijata koji je zatražio da rok za imenovanje Mladićevog stalnog branioca bude produžen do 1. avgusta.

Mladić je, kako piše u podnesku, 22. juna podnio sekretarijatu listu potencijalnih branilaca, a dan kasnije zvaničan zahtjev za postavljanje branioca po njegovom izboru, čije ime nije navedeno.

Sekretarijat trenutno provjerava da li advokat po Mladićevom izboru ispunjava sve uslove za zastupanje pred Tribunalom.

Iz podneska se može zaključiti da advokat koga je Mladić predložio za stalnog branioca nije na listi zastupnika koji su registrovani za rad u Tribunalu.

Tu listu, zvaničnici sekretarijata dostavili su Mladiću odmah pošto je on 31. maja prebačen u pritvor Tribunala u Ševeningenu.

Službenici suda su sa Mladićem o postavljanju branioca razgovarali četiri puta tokom juna, piše u podnesku.

Ratko Mladić biće u ponedjeljak, 4. jula po drugi put izveden pred sudiju Tribunala kako bi se izjasnio o krivici po 11 tačaka optužnice.

U dvije tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrjebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premještanje, terorisanje, nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Ukoliko odbije da kaže osjeća li se krivim ili ne, sudija će, po pravilima Tribunala, u spis uvesti da je optuženi izjavio da nije kriv.

U prvom pojavljivanju pred sudijom Alfonsom Orijem, Mladić je 3. juna odložio izjašnjavanje o krivici za mjesec dana, na šta je imao pravo po statutu suda.

Mladić je tada kazao da u međuvremenu želi da sastavi tim za odbranu, a optužbe je nazvao "gnusnim" i "monstruoznim".

Mladić je u pritvoru Tribunala od 31. maja, kada su ga vlasti Srbije prebacile specijalnim avionom u Roterdam i predale ga sudu.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali on je ostao bjegunac do 26. maja ove godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.

Bonus video: