6 GODINA PREGOVORA

Hrvatska završila pregovore, član EU 2013. godine

Zahtjev za članstvo u EU Zagreb je podnio 21. februara 2003, u aprilu 2004. dobio je pozitivno mišljenje Evropske komisije, a pregovori su počeli u oktobru 2005.
0 komentar(a)
Hrvatska, EU, Foto: Reuters
Hrvatska, EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2011. 18:30h

Hrvatska je danas uspješno završila pristupne pregovore s Evropskom unijom (EU) i trebalo bi da postane 28. član Unije 1. jula 2013. godine, saopštilo je mađarsko predsjedništvo EU.

Hrvatska je, posljednjeg dana mađarskog predsjedavanja EU, zatvorila posljednja četiri poglavlja i time i formalno zaključila pristupne pregovore, čime je otvoren put da nakon ratifikacije pristupnog ugovora postane 28. članica Europske unije 1. jula 2013. godine.

"To je istorijski dan za Hrvatsku i EU... Ako sve bude kao što je predviđeno, Hrvatska će postati 28. član EU od 1. jula 2013. godine", izjavio je u Briselu šef mađarske diplomatije Janoš Martonji.

Hrvatska će time postati druga zemlja proistekla iz bivše Jugoslavije koja će se priključiti EU, osam godina poslije podnošenja zahtjeva za prijem u članstvo i poslije šest godina pregovora.

Zahtjev za članstvo u EU Zagreb je podnio 21. februara 2003, u aprilu 2004. dobio je pozitivno mišljenje Evropske komisije, a pregovori su počeli u oktobru 2005.

Poslije faze skrininga (screening) - analitičkog pregleda i ocjene usklađenosti nacionalnog zakonodavstva države-kandidata s pravnom tekovinom EU, što je trajalo oko godinu dana, prvo poglavlje u pregovorima Hrvatske i EU je otvoreno u junu 2006. godine.

Slovenija prva, BiH na repu

Od zemalja bivše Jugoslavije prva je u EU ušla Slovenija, 2004, u velikom širenju Unije na centralnu i istočnu Evropu. Ostale nekadašnje jugoslovenske republike, plus Albanija, obuhvaćene su Procesom stabilizacije i pridruživanja.

Makedonija je prva među njima potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU - 2001. godine, ali već više od pet godina čeka datum za početak pregovora o prijemu, u čemu je u odlučujućoj mjeri blokira spor sa Grčkom o nazivu države.

Crna Gora je status kandidata dobila krajem prošle godine, ali joj još nije određen datum za početak pregovora.

Srbija u oktobru ove godine očekuje mišljenje Evropske komisije o kandidaturi za članstvo i nada se da će pregovore početi 2012.

"Posljednja u redu" je Bosna i Hercegovina, koja je 16. juna potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i još nije podnela zahtjev za prijem u članstvo.

Prema nedavnoj izjavi komesara za širenje EU Štefana Filea, BiH može podnijeti zahtjev za članstvo u EU kada usaglasi Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravilma i usvoji zakon o državnoj pomoći na nivou cijele zemlje.

Albanija je u aprilu 2009. podnijela zahtjev za članstvo u EU, ali joj Evropska komisija za sada nije odobrila status kandidata.