Nevladine organizacije i opozicija bojkotuju HRT

Protest zbog odluke hrvatskog javnog servisa da podigne 36 tužbi protiv novinara i medija
1308 pregleda 0 komentar(a)
Direktor HRT-a kaže da su pokrenuti postupci mirenja sa tuženima, Foto: Net.hr
Direktor HRT-a kaže da su pokrenuti postupci mirenja sa tuženima, Foto: Net.hr
Ažurirano: 26.02.2019. 09:00h

Više političkih stranaka, uglavnom opozicionih, i nevladinih organizacija učestvuje u bojkotu Hrvatske radiotelevizije (HRT) zbog čak 36 tužbi koje je hrvatski javni servis pokrenuo protiv novinara i medija.

Nakon što su u nedjelju najavili da se pridružuju bojkotu, najveća opoziciona stranka, Socijaldemokratska partija (SDP), juče je sa svoje pres konferencije izbacila ekipu HRT-a.

„Nije do vas lično, ja se izvinjavam, ali priključili smo se bojkotu HRT-a. Mi smo se jednostavno priključili akciji koja traje do subote 2. marta, do tada ne dajemo izjave za HRT. Time protestujemo protiv, po nama, najgoreg javnog servisa u Evropi“, rekao je predsjednik zagrebačkog ogranka SDP i poslanik u Saboru Gordan Maras.

Bojkot, na koji je pozvalo tridesetak nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava, trajaće do kraja protesta Hrvatskog novinarskog društva (HND) koji će biti održan u subotu u Zagrebu pod sloganom „Novinarstvo ne damo“.

„Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera našeg bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj“, objavila su udruženja u pozivu na bojkot.

Generalni direktor HRT-a Kazimir Bačić juče je povodom bojkota naveo da je ta televizijska kuća zbog tužbi podignutih u svrhu zaštite časti i ugleda, izložena političkom pritisku i orkestriranim napadima. „HRT ne želi biti sredstvo dnevno političkih razmirica i predizbornih kampanja bilo koje političke orijentacije. Ovom prilikom želimo izvijestiti javnost da je HRT pokrenuo postupke mirenja s tuženim izdavačima“, naveo je Bačić u otvorenom pismu.

Prema podacima HND, javni servis dosad je podnio najmanje 36 tužbi protiv novinara i medija. Najviše tužbi, po sedam, HRT je podnio protiv nedjeljnika „Nacional“ i portala „Indeks“, ali na popisu tuženih su gotovo svi značajniji pisani mediji u zemlji.

Bonus video: