NEKA BUDE MUŠKO

Plavšić: Mladić da preuzme krivicu

"Očekivala sam od tih muškaraca, heroja, da će reći: \'Idemo tamo, staćemo na crtu Haškom tribunalu i kazati kriv sam ja, samo ja i niko drugi, najmanje srpski narod\'"
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 16:41h

Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić, koja je odslužila kaznu zatvora za zločine protiv čovječnosti, pozvala je nekadašnjeg vođu Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da preuzme krivicu.

Plavšićeva se 2001. dobrovoljno predala Tribunalu i odležala 11 godina zatvora

Plavšićeva je u intervjuu za najnoviji broj nedjeljnika NIN konstatovala da se Mladić toliko dugo skrivao, a da ona ne bi proživjela nijednu njegovu noć u bjekstvu ni zbog sebe, a ni zbog srpskog naroda.

"Očekivala sam od tih muškaraca, heroja, da će reći: 'Idemo tamo, staćemo na crtu Haškom tribunalu i kazati kriv sam ja, samo ja i niko drugi, najmanje srpski narod'", kazala je ona.

Plavišićeva je takođe navela da nije sklopila nagodbu sa Haškim tribunalom.

"U optužnici piše da je (bivša glavna tužiteljka Karla) Del Ponte tražila doživotnu kaznu jer sam odbila svjedočenje. Sada se Dobrica Ćosić poziva na izjavu (bivše američke generalne sekretarke) Medlin Olbrajt da sam sprovodila Dejtonski sporazum i da je to najbolji dokaz da sam američki čovek i izdajnik", rekla je ona.

Plavšićeva je poručila Ćosiću da ne boluje od Alchajmerove bolesti i da on nema legitimitet da ocjenjuje ko je izdajnik.

"Ćosić, koji je bio u vrhu komunističkog režima, kada je 30.000 Srba ubijeno 1944. godine, nema legitimitet da bude zabrinut za uništenje srpskog identiteta. Dobro se sjećamo ko je bio Ćosić i ko je obilazio Goli otok. Samo on neka ne brine o identitetu nacije, jer je on uništen u njegovo vrijeme", navela je Plavšićeva.

Bivša predsjednica RS se 2001. dobrovoljno predala Tribunalu nakon što je protiv nje podignuta optužnica, a nakon što je 2002. priznala krivicu za zločine protiv čovječnosti osuđena je na kaznu od 11 godina zatvora, koju je izdržavala u Švedskoj. Po odsluženju dvije trećine kazne septembra 2009. puštena je na slobodu.

Mladić je uhapšen 26. maja a 31. maja je izručen Haškom tribunalu.

Preporučujemo za Vas