Čanak: I Šešelju i Miri Marković treba suditi u Srbiji

"Šta god odlučio Mehanizam u Hagu, Šešelj se ovdje mora naći na optuženičkoj klupi zbog progona hrvatskog i ostalog stanovništva iz Srema, ali i zbog huškanja na rat nasilje i podjele, po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zbog jezika mržnje kojima je nebrojene hiljade uvukao u izbjegličke kolone"
104 pregleda 4 komentar(a)
Nenad Čanak, Foto: Www.abrasmedia.info
Nenad Čanak, Foto: Www.abrasmedia.info
Ažurirano: 11.04.2018. 10:50h

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je, bez obzira na ishod današnje presude Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, lideru radikala Vojislavu Šešelju potrebno suditi u Srbiji za "sva zla koja je prouzrokovao mračnih devedesetih godina prošlog vijeka".

"Šta god odlučio Mehanizam u Hagu, Šešelj se ovdje mora naći na optuženičkoj klupi zbog progona hrvatskog i ostalog stanovništva iz Srema, ali i zbog huškanja na rat nasilje i podjele, po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zbog jezika mržnje kojima je nebrojene hiljade uvukao u izbjegličke kolone", naveo je Čanak u saopštenju.

Prema njegovim riječima, pored Šešelja, na optuženičkoj klupi bi trebalo da sjede još mnogi, počev od supruge bivšeg predsjednika Srbije Mirjane Marković do svih njenih i partijskih drugova njenog muža kojima je izostanak lustracije omogućio da danas budu državni funkcioneri.

"Danas, na 19. godišnjicu od ubistva Slavka Ćuruvije, Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva nadležne organe da konačno zatraže izručenje Mirjane Marković, koja je prije 15 godina napustila zemlju i sakrila se u Ruskoj Federaciji", poručio je Čanak.

Dodao je da je "sasvim sigurno" da bi njeno izručenje mnogo pomoglo da se detaljno rasvetli politička pozadina ubistva Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića, pokušaja atentata na Vuka Draškovića i mnoga druga politička ubistva i progoni političkih protivnika.

"Uvjereni smo i da bi Mirjana Marković nadležnim organima puno toga mogla da kaže i o iznošenju novca iz zemllje, švercu cigareta, ratovima i paravojskama, pljačkama društvene imovine, hiperinflaciji i mnogim izbornim manipulacijama", rekao je Čanak.

Pozvao je Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da zatraži izručenje Mirjane Marković i tako ujedno otkloni svaku sumnju da to možda sprečavaju neki od prijatelja porodica Milošević-Marković koji su danas na ministarskim pozicijama.

Bonus video: