Paravinja ubio Antoniju Bilić da bi prikrio silovanje

Tokom ispitivanja pokazao se kao vrlo proračunat i inteligentan kriminalac, na momente sasvim hladan, a na momente u suzama
435 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Paravinja, Foto: Mup.rs
Dragan Paravinja, Foto: Mup.rs
Ažurirano: 27.06.2011. 20:28h

Županijsko državno tužilaštvo u Šibeniku zatražilo je istragu protiv Dragana Paravinje zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić iz Drniša, u Hrvatskoj, kako bi prikrio pokušaj silovanja, javili su hrvatski mediji.

U saopštenju objavljenom na interent stranicama tužilaštva navodi se da se od istražnog sudije za mlade u Šibeniku traži pokretanje istrage protiv Paravinje zbog krivičnog djela teškog ubistva i silovanja u pokušaju.

Tužilaštvo tereti Paravinju da je 7. juna oko 10 sati na putu Šibenik-Drniš upravljao tegljačem iz smjera Splita prema Zagrebu i da je kod mosta na rijeci Čikoli ugledao na suprotnoj strani puta Antoniju Bilić, okrenuo kamion i povezao je prema Splitu. U jednom trenutku je zaustavio kamion, sa namjerom da s njom ima polni odnos, navelo je tužilaštvo.

Kako u tome nije uspio, osnovano se sumnja da je, u cilju da onemogući otkrivanje djela, usmrtio maloljetnicu, saopštilo je tužilaštvo koje je predložilo da se Paravinji odredi pritvor zbog posebno teških okolnosti nedjela i da se naloži izdavanje potjernice.

Za teško ubistvo za koje je Paravinja osumnjičen, u Hrvatskoj je propisana zatvorska kazna od najmanje deset godina zatvora.

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu saopštilo je sinoć da je zatražilo istragu nad Paravinjom zbog sumnje da je pokušao da siluje 25-godišnju autostoperku kod Omiša u junu 2010.

Ministarstvo pravde Srbije je navelo da će tražiti od BiH izručenje Paravinje, koji je u Srbiji osuđen zbog silovanja, ali će pristati da on bude izručen Hrvatskoj jer je tamo optužen za ubistvo.

„U skladu sa evropskim konvencijama, okrivljeni se izručuje zemlji u kojoj je počinio teže krivično djelo, i Ministarstvo pravde Srbije će se sa tim saglasiti“, navedeno je u saopštenju.

Paravinja je 2002. pred Okružnim sudom u Sremskoj Mitrovici osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja. Za njim je 2007. raspisana međunarodna potjernica.

Načelnik kriminalističke policije Hrvatske Vitomir Bijelić najavio je da će policija istražiti i ratni put Dragana Paravinje. Bijelić je za HRT izjavio da će policija istražiti Paravinjin ratni put u paravojnim srpskim jedinicama. Na to ih je navodno navela njegova poruka koju je ostavio na ormariću kupatila u kući u Donjim Srđevićima (Republika Srpska), gdje je i uhapšen.

„Ja nisam ubio tu curu niti bilo šta drugo učinio i pobjegao sam iz Hrvatske jer sam mislio hoće da me izruče Srbiji, gdje ne smijem jer znam šta su učinili na Ovčari i u Slavoniji. Znam i šta su učinili svima koji su znali“, piše u poruci koju je prenijela HRT.

Potraga za nestalom Antonijom Bilić nastavlja se i danas. U jučerašnjoj potrazi je učestvovalo oko 130 policajaca, pripadnika gorske službe spasavanja i vatrogasaca. Pretraživano je i područje rijeke Krke i mjesto koje je Paravinja u iskazu policiji RS naveo kao lokaciju gdje je bacio tijelo maloljetnice.

"Lomljen" 8 sati

Dragan Paravinja, koji je osumnjičen da je ubio, silovao, a zatim bacio u rijeku Antoniju Bilić, premješten je iz policije u Banjaluci u zatvor "Kula" u Istočnom Sarajevu.

Paravinja je priznao policiji u Republici Srpskoj da je ubio maloljetnu Antoniju Bilić iz Drniša, u Hrvatskoj, koja je posljednji put viđena kako stopira 7. juna.

Paravinja (43) je, nakon što je saznao da ga traži hrvatska policija, sa suprugom došao kod rodbine u okolinu Srpca.

Četiri dana je bježao i od policije RS, ali je uhapšen u Donjim Srđevićima, u opštini Srbac.

Kako je nezvanično saznao RTL, policija je osam sati "lomila" Paravinju prije nego što je od njega dobila priznanje.

Tokom ispitivanja pokazao se kao vrlo proračunat i inteligentan kriminalac, na momente sasvim hladan, a na momente u suzama.

"Nezavisne novine" došle su u posjed izjave koju je Paravinja dao istražiteljima tokom saslušanja.

Paravinja ispričao kako se sve desilo

Paravinja iznosi detalje razgovora s Antonijom Bilić, kako joj je rekao da joj se "nabacuje“, što je ona prihvatila s rezervom, a zatim je zaustavio kamion

U Split je došao u prijepodnevnim satima gdje je završio istovar uz malo kašnjenje. Otišao je zatim u "Solin – građu" u Solinu gdje je nosio novac da plati neke svoje privatne dugove.

Nakon što je to uradio, svojim je kamionom krenuo u pravcu Zagreba.

"Na putu prema Zagrebu na raskršću puteva Split-Drniš, Drniš-Šibenik pored puta s moje lijeve strane primijetio sam djevojku koja je stopirala vozila u kontra smjeru mog kretanja. Primijetio sam da je bila lijepa, crne, duže kose i da je na sebi imala traperice i majicu, ne mogu se sjetiti koje je boje, dok je na ramenu držala žensku torbu. Prilikom nailaska u neposrednu blizinu djevojke, pošto mi je bio otvoren prozor, ja sam joj dobacio: 'Hoćeš li sa mnom u Zagreb?', na što je ona odgovorila: 'Hoću u Split', nakon čega ja produžavam nekih 50-ak metara dalje, okrećem kamion i dolazim u blizinu djevojke koja je stopirala", ispričao je Paravinja istražiteljima.

U daljnjem nastavku iskaza Paravinja iznosi detalje razgovora s Antonijom Bilić, kako joj je rekao da joj se "nabacuje“, što je ona prihvatila s rezervom, a zatim je zaustavio kamion. List će ostatak saslušanja objaviti u sjutrašnjem izdanju.

Policija pretražuje jezero Brljan

On je policiji opisao tačno mjesto gde je u rijeku Krku bacio Antonijino tijelo, a, kako navode hrvatski mediji, to područje je nepristupačno što otežava potragu.

Područje oko rijeke Krke pretražuje više od 100 pripadnika policije i gorske službe spasavanja.

Ranije davao lažne iskaze

Ana Bilić, Antonijina sestra, na Fejsbuk stranici posvećenoj Antoniji napisala je da porodica Bilić ne vjeruje u legitimnost priznanja Paravanje.

"Ovaj iskaz će biti provjeren, jer je Paravinja ranije davao lažne iskaze. Policija će provjeriti lokaciju gdje je Paravinja rekao da je bacio tijelo ubijene Antonije Bilić", rekao je Vasić.

Antonija Bilić

Ana Bilić, Antonijina sestra, na Fejsbuk stranici posvećenoj Antoniji napisala je da porodica Bilić ne vjeruje u legitimnost priznanja Paravanje.

"Dragi prijatelji, obraćam vam se u ime porodice Bilić, molim vas da izbrišete sve r.i.p grupe budući da ne vjerujemo u legitimnost izjave ovog monstruma dok se ne isporuči Republici Hrvatskoj, ponovo ispita i pristane na poligrafsko ispitivanje. S poštovanjem Ana Bilić!“, piše na Fejsbuk stranici "Nestala - Antonia Bilić".

Sumnjiči se za više krivičnih djela silovanja u BiH i u Srbiji

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor naložila je da se preduzme sve da Paravinja bude izručen Hrvatskoj i da za ubistvo maloljetne Antonije Bilić odgovara pred hrvatskim pravosuđem.

Za Paravinjom, koji je državljanin Srbije i Hrvatske, raspisane su dvije potjernice zbog više krivičnih djela silovanja, u BiH i u Srbiji, podsjetili su srbijanski mediji.

Portparol hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova Krunoslav Borovec izjavio je da Hrvatska nije izručila Dragana Paravinju Srbiji gdje je pravosnažno osuđen za silovanje, jer je državljanin Hrvatske.

Borovec je novinarima u Splitu rekao da je Hrvatska znala da je Paravinja u Hrvatskoj, i da je 2007. od Intepola iz Srbije dobila obavještenje da je za njim raspisana međunarodna potjernica zbog silovanja, ali da ga je Ustav Hrvatske štitio od izručenja o čemu su obavijestili kolege iz Srbije.

"Imam informacije da je preuzimanje tog krivičnog progona zatraženo, ali nije dobijen odgovor iz Beograda", rekao je Borovec.

On je objasnio da se, prema Krivičnom zakonu Hrvatske, može preuzeti krivično gonjenje državljana Hrvatske koji su krivično djelo počinili u inostranstvu.

Bonus video: