Hrvati i Slovenci ne žale za SFRJ iako sve lošije žive

Ovim istraživanjem su potvrđeni pojedini ključni stereotipi o međunacionalnim odnosima na prostoru bivše SFRJ
182 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 19:42h

Iako sve lošije žive, 90 odsto Hrvata i Slovenaca ne žali za Jugoslavijom, pokazalo je istraživanje koje su u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini organizovali ljubljanski "Dnevnik" i zagrebački "Jutarnji list".

Istraživanje je rađeno povodom 20. godišnjice odluke Zagreba i Ljubljane da se Hrvatska i Slovenija otcijepe od Jugoslavije i sprovedeno je od 13. do 20. juna telefonskim putem na po 700 ispitanih iz Slovenije, Srbije i BiH, dok su u Hrvatskoj ispitana 643 lica.

Većina Hrvata i Slovenaca i danas podržava odluku o otcjepljenju

Tu su potvrđeni pojedini ključni stereotipi o međunacionalnim odnosima na prostoru bivše SFRJ, piše "Jutarnji list".

Većina Hrvata i Slovenaca i danas podržava odluku o otcjepljenju, da se rat u Hrvatskoj nije mogao izbjeći, da za Jugoslavijom i danas žale samo Srbi, a Bošnjaci smatraju Slobodana Miloševića i Franju Tuđmana pođednako krivim za sve strahote ratnih godina u BiH.

Milošević, Tuđamn i Izetbegović imali važnu ulogu

Od četvorice političara koji su imali važnu ulogu u raspadu Jugoslavije Srbi najpozitivnijim smatraju Miloševića (prosečna ocjena 2,58), a najnegativnijim Tuđmana i Aliju Izetbegovića (oba imaju 2,04). Hrvati smatraju najpozitivnijim Tuđmana (3,42), a najnegativnijom Miloševića (1,27).

Milošević najnegativniji

Milošević je najnegativniji i za Slovence (1,47), kojima je najpozitivniji Milan Kučan (3,8), dok je građanima BiH najpozitivniji Kučan (2,73), ispred Izetbegovića (2,44) a najnegativniji Milošević (1,77) i Tuđman (1,80).

Početkom 90-ih Jugoslavija je za Slovence i Hrvate bila mrtva

Početkom 90-ih Jugoslavija je za Slovence i Hrvate bila definitivno mrtva, i takvom je ostala do danas, s tim da Slovenci smatraju da se Jugoslavija prvenstveno raspala zbog ekonomskih razloga, a Hrvati zbog centralizma i unitarizma.

Istraživanje poništava dvije važne predrasude o poslednjim danima SFRJ:

  • da se Jugoslavija mogla sačuvati pod uslovom da se demokratizuje, da se uvedu višestranački sistem i slobodno tržište
  • da nije moralo doći do rata

Rat je bio neizbježan s obzirom na istorijsko-politički kontekst, koga su obilježavale snažno podignute nacionalističke tenzije u Srbiji, kao i činjenica da Jugoslovenska narodna armija, kao posebna politička snaga, nije željela da ostane bez države, piše "Jutarnji list".

Bonus video: