Ratko Mladić još nije izabrao advokate

Tribunal je Mladiću, isključivo za prvo pojavljivanje u sudu, kao branioca po službenoj dužnosti postavio beogradskog advokata Aleksandra Aleksića.
0 komentar(a)
Ratko Mladić Hag, Foto: Rojters
Ratko Mladić Hag, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.06.2011. 12:13h

Optuženi Ratko Mladić nije do danas imenovao advokate koji će ga braniti pred Haškim tribunalom, niti je od suda zatražio da ga pregledaju ljekari koje bi sam izabrao - izjavio je predstavnik Tribunala Martin Petrov.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce,1992-95.

Upitan na redovnoj konferenciji za novinare u Hagu da li je Mladić zatražio da ga pregledaju ljekari koje bi sam izabrao, predstavnik suda Petrov je odgovorio: “Takav zahtjev do danas nismo dobili”.

Na pitanje da li je Mladić imenovao advokate koji će ga braniti, a čije postavljanje Tribunal mora potvrditi, Petrov je precizirao da suzvaničnici sudskog sekretarijata obavili više razgovora sa Mladićem o tom pitanju.

Mladić, medjutim, “još nije izabrao branioca”, rekao je Petrov. Tribunal, po njegovim riječima, do sada nije dobio ni Mladićev zahtjev da mu sud plaća branioce.

Aleksić po službenoj dužnosti

General Mladić biće 4. jula po drugi put izveden pred sudiju Tribunala kako bi se izjasnio o krivici po 11 tačaka optužnice. U dvije tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrjebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premještanje, terorisanje, nezakoniti napade na civle i uzimanje talaca.

Ukoliko odbije da kaže osjeća li se krivim ili ne, sudija će, po pravilima Tribunala, u spis uvesti da je optuženi izjavio da nije kriv.

U prvom pojavljivanju pred sudijom Alfonsom Orijem (Alphons Orie), Mladić je 3. juna odložio izjašnjavaje o krivici za mjesec dana, na šta je imao pravo po statutu suda.

Mladić je tada kazao da želi da u međuvremenu sastavi tim za odbranu, a optužbe je nazvao “gnusnim” i “monstruoznim”.

Tribunal je Mladiću, isključivo za prvo pojavljivanje u sudu, kao branioca po službenoj dužnosti postavio beogradskog advokata Aleksandra Aleksića.

Mladić je u pritvoru Tribunala od 31. maja, kada su ga vlasti Srbije prebacile specijalnim avionom u Roterdam i predale ga sudu. Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali on je ostao bjegunac do 26. maja ove godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.

Bonus video: