Antraks u Srbiji - situacija pod kontrolom

Najavljeno je da će vakcinacija koja je počela, obavljati u narednih 20 godina u dva naseljena mjesta koja su proglašena zaraženim
233 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 07:58h

Situacija u naseljenim mjestima u Vojvodini, koja su proglašena ugroženim pojavom antraksa, pod kontrolom je, a mogućnost epidemije ne postoji, izjavila je jutros Maja Andrijašević iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

"Građani mogu da budu apsolutno sigurni da je sve što pojedu i popiju bezbjedno", rekla je Andrijaševićeva, povodom proglašenja ugroženim zona u selima Bočar i Novo Miloševo u opštini Novi Bečej.

Andrijaševićeva je rekla da od trenutka kada je dijagnostikovana bolest, veterinarska služba i nadležni veterinarski institut i veterinarske inspekcije obavljaju uviđaje i sprovode propisane mjere i da su mjere nadzora i dalje u toku.

Reč je o bolesti veterinara, ljudi koji bi mogli da dođu u kontakt sa oboljelom životinjom, dok je ostalo stanovništvo potpuno bezbjedno i minimalna je opasnost da dođe do oboljenja stanovništva, objasnila je Andrijaševićeva, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

U toku vakcinacija životinja

Govoreći o zabrani konzumiranja mleka i mesa, ona je istakla da se sada obavlja vakcinacija životinja, tako da postoji period u kome se ne smije klati stoka, ni upotrebljavati mlijeko.

Prema njenim riječima, kada ugine životinja, postoje mjere dezinfekcije koje se obavljaju na mjestu na kome je leš, ali je jedini način njihovog otklanjanja da sve lokalne samouprave imaju svoja vozila koja će organizovati u slučaju pronalaženja leševa na javnim površinama i u domaćinstvima.

Lokalne samouprave su počele da nabavljaju vozila za neškodljivo uklanjanje leševa i drugih sporednih proizvoda životinjskog porijekla, istakla je ona.

Spore antraksa mogu ostati u zemlji između 30 i 60 godina

Komentarišući podatak da se antraks na tom području pojavio još sredinom 70-ih godina, ona je objasnila da spore antraksa mogu ostati u zemlji između 30 i 60 godina i da je preventivna mjera da ne dođe do oboljenja životinja vakcinacija koja se na tim distriktnim područjima obavlja 20 godina.

Ona ja najavila da će vakcinacija koja je počela, obavljati u narednih 20 godina u dva naseljena mjesta koja su proglašena zaraženim, što je dovoljno da bi stanovništvo i životinje u tim mjestima bili bezbjedni.

Bonus video: