Dvije optužnice u slučaju Medikus

Ova krivična djela su navodno počinjena 2008. godine u klinici Medikus u Prištini i obuhvatala su žrtve iz raznih zemalja
0 komentar(a)
Medikus klinika, Foto: Rada Brajović
Medikus klinika, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 13.06.2011. 17:39h

Tužilac misije Euleks na Kosovu podigao je optužnicu protiv dvije osobe u vezi sa predmetom Medikus pod sumnjom za trgovinu organima u cilju njihove prodaje.

U petak je podignuta optužnica protiv Jusufa Erdžina Sonmeza, turskog državljanina, i Moše Harela, državljanina Izraela.

Optužnica protiv Jusufa Erdžina Sonmeza obuhvata krijumčarenje ljudima, organizovani kriminal i nezakonito sprovođenje medicinskih djelatnosti, dok je Moše Harel optužen za krijumčarenje ljudima i organizovani kriminal.

Prema saznanjima Euleksa, Sonmez je bio zadužen za ilegalne hirurške operacije u privatnoj bolnici Medikus na periferiji Prištine.

"Ova krivična djela su navodno počinjena 2008. godine u klinici Medikus u Prištini i obuhvatala su žrtve iz raznih zemalja. Naloge za hapšenje oboje osumnjičenih izdao je Okružni sud u Prištini, a Interpol je za oboje izdao međunarodnu potjernicu", navela je Irina Gudeljević, portparolka Euleksa.

Slučaj klinike Medikus, na kojoj su, kako se sumnja, ilegalno presađivani ljudski organi, pokrenule su policije Kosova i Unmika u novembru 2008. godine, a zatim su ga preuzeli pripadnici Euleksa i tužilaštva.

Tužioci Euleksa saopštili su u januaru da su siromašni ljudi iz inostranstva dovođeni na Kosovo, uz lažna obećanja da će im biti plaćeno ako prodaju bubreg za transplantaciju.

Optužnica tereti pet osoba za trgovinu ljudskim organima, organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja, a dvije osobe za nezakonito obavljanje medicinske djelatnosti.

Predstavnici Euleksa u nekoliko su navrata izjavili da taj slučaj nema nikakve veze sa optužbama vezanim za slučaj "žuta kuća", odnosno za trgovinu organima otetih kosovskih Srba.

Bonus video: