Zukorlić osnovao Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti

Za predsjednika Akademije, koja će imati dvojno sjedište u Novom Pazaru i Sarajevu izabran je Ferid Muhić
96 pregleda 0 komentar(a)
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
Ažurirano: 10.06.2011. 09:56h

U Novom Pazaru, na Internacionalnom univerzitu, održana je Osnivačka skupština Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) koja će imati 21 člana.

Za predsjednika Akademije, koja će imati dvojno sjedište u Novom Pazaru i Sarajevu izabran je Ferid Muhić.

Članovi BANU su i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić i član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Ejup Ganić za kojim je Srbija raspisala međunarodnu potjenicu preko Interpola.

Zukorlić je najavio da će inauguraciona skupština biti održana za nekoliko sedmica u Sarajevu, u svim gradovima nekadašnje SFRJ i širom svijeta.

Muftija je poručio da je „BANU najbitniji stub opstanka bošnjačkog naroda"i da on lično osjeća duboku potrebu da, kako je rekao, zahvali svevišnjem Stvoritelju koji je nemoguće učinio mogućim.

„Moji lični snovi prerastaju u javu", rekao je Zukorlić više puta prekidan aplauzima. Zukorlić, koji je izabran za generalnog sekretara Akademije, je rekao da je čast utemeljivača BANU-a ponio 21 član i to je kako je rekao „prvi saf" (red) bošnjačkog znanja, umjeća, umjetnosti, a to, dodao je, znači bošnjačke snage.

Uče one koji će ih učiti

On je izrazio zadovoljstvo izborom Ferida Muhića za predsjednika BANU, ali je dodao da ne može, a da ne spomene i druge članove među kojima Ejupa Ganića koji, kako je rekao, iz opravdanih razloga nije mogao da dođe.

„Svi ovi naši snovi nacionalni, ljudski građanski i moralni, a prije svega naučni i umjetnički sa Muhićem na čelu postaju java. Neka vam je sa srećom ta nova stranica", poručio je muftija.

„Mi imamo nas, upamtite Bošnjaci i nećemo platiti cijenu za naš opstanak krvlju, već hoćemo da naš opstanak bude garantovan naukom, umjećem, da živimo u miru sa svim ljudima dobre volje", rekao je Cerić.

„Prema tome, osnivanje Akademije nije mali događaj, ne samo za nas nego i za njih. Ovo je poruka i njima i Evropi da smo mi smo narod koji ima sjećanje genocida i da zbog toga kroz institucije, koje ćemo nastaviti da gradimo, hoćemo mjesto nevladinog udruženja ili organizacije koja će pratiti šta ko kaže o nama u Savjetu bezbjednosti i Skupštini UN, a posebno šta govore Beograd i Zagreb, Brisel ili bilo koja destinacija jer su otkrivene njihove laži", naveo je Cerić.

Vrhovni poglavar muslimana u BiH je rekao da su otkrivanjem tih laži Bošnjaci shvatili koliko su živjeli u mraku.

Opstanak kroz nauku i umjeće

„Mi vjerujemo svim ljudima dobre volje, ali imamo pravo da sumnjamo u svakoga poslije svega što nam se dogodilo", rekao je Cerić pozivajući Bošnjake da upamte dan kada je taj narod podigao svoj glas „danas ovde u Novom Pazaru".

„Mi imamo nas, upamtite Bošnjaci i nećemo platiti cijenu za naš opstanak krvlju, već hoćemo da naš opstanak bude garantovan naukom, umjećem, da živimo u miru sa svim ljudima dobre volje", rekao je Cerić.

Pozivajući se na izjavu predsjednika Srbije koji je u Briselu rekao da brine za Hrvate u BiH, Cerić je rekao da Boris Tadić „ne mora da brine za Hrvate u BiH, neka brine za svoje građane, ovdje u Sandžaku".

On je, kako je rekao, komšijama Hrvatima poručio da može svako da ih brani, samo da ne dozvole da ih brani Tadić.

Bonus video: