NIJE IZOLOVAN

Mladić na pregledima, nije mu ozbiljno narušeno zdavlje

Jelačićeva je rekla da o detaljima koji se odnose na zdravlje Mladića ne može da govori.
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.06.2011. 12:08h

U Hagu se još obavljaju zdravstveni pregledi nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i do sada "nisu prijavljeni ozbiljno narušeno zdravstveno stanje ili stanje životne opasnosti" - rekla je danas portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić.

" Mladić je još izdvojen, ali nije izolovan, i prolazi kroz standardnu proceduru tokom koje se vrše posmatranja i obavljaju zdravstveni pregledi. On će uskoro biti prebačen u rezidencijalni dio Pritvorske jedinice u Ševeningenu" najavljeno je na redovnom brifingu za novinare.

Jelačićeva je rekla da o detaljima koji se odnose na zdravlje Mladića ne može da govori.

"I sam Mladić je prošlog petka tražio zatvorenu sjednicu kada je govorio o svom zdravlju. Kao što se moglo vidjeti u sudnici, njegovo zdravlje je zapušteno tokom godina skrivanja i mi imamo u vidu i to da on ima 68 godina" dodala je Jelačićeva.

Na pitanje da li se Mladić izjasnio da li će se od optužbi pred Tribunalom braniti sam, Jelačić je rekla da optuženi ima pravo da u roku od mjesec dana pisanim putem obavjesti sekretarijat da li namjerava da se brani sam, ili će imati tim odbrane.

Posle tog roka, sekretar može da mu odredi branioca.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Mladić u Pritvorskoj jedinici UN bude smješten blizu Radovana Karadžića i da li će biti moguće da se oni sretnu, Jelačić je rekla da na to ne može da odgovori.

Mladić je uhapšen 26. maja u Srbiji, a četiri dana kasnije je prebačen u Međunarodni sud u Hagu.

Dan kasnije, po prvi put se pojavio pred sudom, kada je formalno optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Mladić će 4. jula biti pozvan da se izjasni da li se osjeća ili ne osjeća krivim, a ukoliko se ne bude izjasnio, i u njegovo ime će biti uneseno da smatra da nije kriv.

Preporučujemo za Vas